

Sakarya'nın Geyve, Bilecik'in Osmaneli ve Eskişehir'in Seyitgazi ilçelerinde meydana gelen orman yangınlarının dumanı ve partikülleri Bursa'ya ulaştı. Bursa, kuş uçuşu 84 kilometre mesafede bulunan Osmaneli, 110 kilometredeki Geyve ve 162 kilometredeki Seyitgazi'ye yakın olmasından dolayı kül yağmuru ile çevre kirliliği yaşarken, bu durum birçok aracın ve evin balkon ile camlarını isledi. Etkili duman, görüş mesafesini önemli ölçüde düşürdü. Kül yağmurunu gören vatandaşlar, o anlara tanıklık ederek cep telefonlarıyla görüntü çekip sosyal medya hesaplarından paylaştı.
‘ASTIM VE KOAH GİBİ HASTALIKLARI TETİKLEYEBİLİR’
Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir, atmosfere karışan kirleticilerin belli mesafelere taşındığını belirterek, “Yerleşim yerlerine etki eden kirleticiler, evler, tarımsal alanlar ve altyapıya zarar verebilir. Sonuç olarak maddi kayıplar ve göçler oluşabilir. Bu tür orman yangınları sırasında hava kirliliği olayları ile karşılaşıyoruz. Kontrolsüz bir yanma söz konusu ve karbondioksit, azotoksitler gibi zararlı maddeler açığa çıkmaktadır. Özellikle küçük partiküller solunum yolundan geçerek ciğerlere ulaşabilir ve astım, KOAH gibi hastalıkları tetikleyebilir. Ayrıca karbondioksit küresel ısınmada büyük bir etken. Orman yangınları sırasında büyük miktarda atmosfere karbondioksit yayılmaktadır.” dedi.
‘BUNLAR ÇEVRE İLLERDE GÖRÜLMESİ NORMALDİR’
Sakarya, Bilecik ve Eskişehir’deki yangın bölgelerinin Bursa’ya olan yakınlığına dikkat çeken Taşdemir, “Bilimsel çalışmalar çökelme olaylarını göstermekte. Atmosfere yayılan kirleticiler belli mesafelerde birikir ve uygun ortamlarda çöker. Bu mesafeler arasında bazı taşınımlar oldu. Partikül maddeler, is ve duman kokusu gibi etkiler görmekteyiz. Dolayısıyla yangın çevresindeki illerde bu tür etkileri görmek kaçınılmaz. Geçtiğimiz gün yaşanan kül yağmuru ve sabahki sis, yangın bölgelerinden kaynaklanmaktadır. Kuzey ve doğu yönlü rüzgarlar Bursa’ya doğru gelmektedir. Bu durum, taşınımın Bursa yönünde olduğunu göstermektedir ve bu da hava kalitesini etkilemiştir.” ifadelerini kullandı.
‘İNSAN SAĞLIĞI İÇİN DİKKAT EDİLMELİ’
Tasdemir, taşınımların insanlar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, vatandaşların mümkünse dışarı çıkmamalarını ve maske takmalarını önerdi. “İnsan sağlığı açısından zararlı gazlar mevcuttur. Özellikle karbonmonoksit ve azotoksitler açığa çıkabilir. Bunun yanı sıra istenmeyen uçucu organik bileşenler içeren gazlar da oluşmaktadır. Bu gazlar insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. 2,5 mikron veya daha küçük partikül maddeler, üst solunum yolunu geçerek ciğerlere ulaşabilmekte ve çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. Çevresel açıdan Bursa, bir tarım şehri. Çöken tozlar bitkilerin oksijen alışverişini etkileyebilir.” şeklinde konuştu.
‘ORMANLAR KÜRESEL ISINMAYI ARTIRIR’
Ormanların oksijen üretimi açısından önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Taşdemir, “Ormanlar havadaki karbondioksiti alarak oksijene dönüşmesini sağlarlar. Ormanların yok olması bu yutak alanlarının kaybına neden olarak küresel ısınmayı artırır. Ormanlarda yaşayan birçok canlı, bu yangınlar sonucunda zarar görmekte. Yangın sonrası mikroorganizmalar ve çeşitli böcekler yok olur ve toprağın sağlığı zarar görür.” açıklamalarında bulundu.