

Sakarya'nın Geyve, Bilecik'in Osmaneli ve Eskişehir'in Seyitgazi ilçelerinde meydana gelen orman yangınlarının duman ve partikülleri Bursa'ya ulaştı. Kuş uçuşu ile Bilecik'in Osmaneli ilçesine 84, Sakarya'nın Geyve ilçesine 110 ve Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine 162 kilometre mesafede bulunan Bursa'da, kül yağmuru nedeniyle çevre kirliliği oluştu. Bu durum, birçok araç ve evde dış yüzeylerin is ile kaplanmasına yol açarken, duman görüş mesafesini de etkiledi. Kül yağmuru ile karşılaşan vatandaşlar, o anları cep telefonlarıyla kaydederek sosyal medyada paylaştılar.
‘Astım, KOAH Gibi Hastalıkları Tetiklemekte’
Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir, atmosfere karışan tüm kirleticilerin belli mesafeler yol alarak yerleşim yerlerine ulaştığını belirtti. Taşdemir, “Bu durum tarımsal alanlar, evler ve altyapıya zarar verebilir. Yangınlarda kontrolsüz yanma gerçekleştiği için hava kirliliği meydana geliyor. Bu da karbondioksit, azotoksitler ve partiküllerin açığa çıkmasına yol açmakta. Özellikle ince partiküller, üst solunum yolundan geçerek ciğerlere kadar ulaşabilmekte ve çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Astım ve KOAH gibi hastalıkların tetiklenmesi de söz konusu. Orman yangınları sonucunda büyük miktarlarda karbondioksit atmosfere yayılmakta ve bu da küresel ısınmayı olumsuz etkilemektedir” dedi.
‘Bu Tür Etkileri, Yangının Çevre İllerde Görmemiz Normal’
Yangın bölgeleri ile Bursa arasındaki mesafenin kısa olduğunu vurgulayan Taşdemir, “Bilimsel çalışmalar, atmosfere karışan tüm kirleticilerin belli mesafeler kadar taşındığını göstermektedir. Özellikle partikül maddeler, is ve duman kokusu gibi etkiler, yangın çevresindeki illerde veya yerleşim yerlerinde ortaya çıkabiliyor. Son günlerdeki rüzgar hareketliliği, kuzeyli ve doğulu rüzgarların Bursa’ya doğru geldiğini gösteriyor, bu da hava kirliliğinin taşındığı anlamına geliyor. Bu süreçte ortamda bulunan partikül miktarı artmakta ve bu durum görüş mesafesini etkileyebiliyor” ifadelerini kullandı.
‘İnsan Sağlığı ve Çevresel Kirliğe Dikkat Etmek Gerekiyor’
Bu taşınımların olumsuz etkilerinin en başında insan sağlığı geldiğini belirten Taşdemir, vatandaşlara mümkünse dışarı çıkmamalarını ve maske takmalarını önerdi. “Zarar veren gazlar, özellikle karbonmonoksit ve azotoksitlerdir. Bunlar insan sağlığını olumsuz etkileyen maddelerdir. Partikül maddeler ise 2,5 mikron veya daha küçük boyutlarda olup, ciğerlere ulaşarak bazı hastalıklara neden olabiliyor. Bursa bir tarım kenti olduğu için çöken tozlar bitkilerin oksijen alımında sorun yaratabilir. Bu durumun büyük etkileri olmayacaktır ancak bir miktar etkilenme kaçınılmaz” diye konuştu.
‘Ormanların Yanması Küresel Isınmayı Artırır’
Prof. Dr. Taşdemir, ormanların oksijen üretim alanları olduğuna dikkat çekerek, “Ormanlar, havadaki karbondioksiti alıp oksijene dönüştüren yutak alanlarıdır. Ormanların yok olması, bu alanların da kaybolmasına ve dolayısıyla küresel ısınmayı olumsuz etkilemesine neden olur. Yangınlar sonucunda pek çok canlı yok olmakta ve toprağın sağlığı bozulmaktadır” şeklinde konuştu.