Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Çamlıdere-İvedik İçme Suyu İsale Hattı Yenileme Projesi”, başkent Ankara'nın içme suyu ihtiyacını uzun dönemde güvence altına almayı amaçlıyor. Projenin toplam maliyeti 2 milyar 896 milyon lira olarak belirlenirken, inşaatın iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde temeli atılan projeye Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (JICA) da katkı sunduğu belirtiliyor. Proje açılış törenine Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko da katılarak iki ülke arasındaki iş birliğinin önemine değinmişti.
Gerede Tüneli'nden 792 Milyon Metreküp Su
DSİ'nin Ankara'ya yönelik tek yatırımı bu proje değil. Gerede Tüneli Projesi çerçevesinde, 2021 yılından itibaren Ankara'ya toplam 792 milyon metreküp su sağlandı. Bu suyun ekonomik değeri ise yaklaşık 22,3 milyar TL olarak ifade ediliyor. Balta, Gerede sisteminin ardından şimdi Çamlıdere-İvedik hattıyla Ankara'nın su arz güvenliğini daha da güçlendirdiklerini belirtti.
“Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Su Kaynaklarını Tehdit Ediyor”
Proje hakkında SABAH'a açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Tarih boyunca medeniyetler yerleşim yerlerini su etrafında seçmiş ve su kaynaklarını yönetmeye çalışmışlardır.” diyerek sözlerini sürdürdü: “Küresel ısınma ve iklim değişikliği, hayatımızı tehdit eder hale gelmiştir. Son 10 yıl, dünya tarihinde ölçülen en sıcak dönem olmuştur. Ülkemiz su zengini bir ülke değildir ve su stresi altında olan ülkeler arasındadır. Bu nedenle her damla suyu korumak, geleceğimiz için hayati öneme sahiptir. Biz de bu bilinçle hareket ediyor, tedbirlerimizi bugünden alıyor, suyu doğru ve verimli yönetmek için var gücümüzle çalışıyoruz.”
“Ankara'nın İçme Suyu Geleceğini Garanti Altına Alıyoruz”
Balta, özelikle Ankara'nın su arz güvenliğinin sağlanması amacıyla son yıllarda önemli yatırımlar gerçekleştirildiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 2021 yılında hizmete aldığımız Gerede Tüneli, bu vizyonun en önemli örneklerinden biridir. Toplam uzunluğu 31,5 kilometre olan bu dev tünel sayesinde bugüne kadar Ankara'ya toplam 792 milyon metreküp su ulaştırılmıştır. Bu miktarın ekonomik karşılığı yaklaşık 22,3 milyar liradır. Gerede sisteminin ardından şu an da Çamlıdere-İvedik İçme Suyu İsale Hattı Yenileme Projesi ile Ankara'nın içme suyu geleceğini güvence altına almak için ilerliyoruz.”
“Yıllık Su Kayıpları Azalacak, Enerji Tasarrufu Sağlanacak”
Yenilenecek içme suyu iletim hattının verimliliği ve güvenliği artıracağını vurgulayan Balta, “Temelini attığımız proje ile Çamlıdere Barajı'ndan alınan su, cazibeli sistemle İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisine ulaştırılacak. Bu sayede pompalama ihtiyacı azalacak, enerji tasarrufu sağlanacak ve en önemlisi yıllık su kayıpları önemli ölçüde azaltılacaktır. Bu, ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir altyapı oluşturacak.” şeklinde konuştu.
2 Yılda Tamamlanması Planlanıyor
Projenin maliyetine ve uluslararası iş birliği yönüne de değinen Balta, “Toplam uzunluğu 31,65 kilometre olan ve 2 yılda tamamlanması hedeflenen hat üzerinde yapım sözleşmesi 2 milyar 896 milyon lira değerindedir. Bu projede emeği geçen herkese, özellikle desteğini asla esirgemeyen Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza, dost ülke Japonya'ya ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı'na şahsım ve milletim adına teşekkür ederim. Temeline attığımız bu hayati tesisin Ankara'mıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde tamamladı.
Warning: Undefined array key "ozellikler_videOzet" in /home/siyasimedyanet/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_vizyondakiler.php on line 120
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Çamlıdere-İvedik İçme Suyu İsale Hattı Yenileme Projesi”, başkent Ankara'nın içme suyu ihtiyacını uzun dönemde güvence altına almayı amaçlıyor. Projenin toplam maliyeti 2 milyar 896 milyon lira olarak belirlenirken, inşaatın iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde temeli atılan projeye Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın […]
