

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti arasında Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik”, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bu yönetmelik, Türkiye ile Katar arasındaki Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması çerçevesinde ticaretine konu olan eşyanın menşesinin belirlenmesine yönelik esasları düzenliyor.
Yönetmelik kapsamındaki kurallara göre, tamamen taraf ülkede üretilen eşya veya taraf ülkede yeterli işçilik veya işleme tabi tutulmuş olsa bile, tamamen o ülkede elde edilmemiş girdiler içeren eşya “menşeli ürün” olarak kabul edilecek.
Bu anlaşmanın pediyelerine göre sağlanan tercihli muamele sadece yönetmeliğin gerekliliklerini karşılayan ve Türkiye ya da Katar'a ithal edileceği bildirilen ürünlere, aynı zamanda bu ürünlerin ihracatçı taraf ülkeden ihraç edilenlerle aynı olması şartıyla uygulanabilecek.
Ayrıca, bu ürünlerin değiştirilmemiş, herhangi bir işlemden geçmemiş veya iyi koşullarda muhafaza için gereken işlemler dışında başka bir işlem görmemiş olması gerekecek.
Menşe ispat belgesi, ihracatçı taraf ülkede düzenlendiği tarihten itibaren 4 ay boyunca geçerli olacak ve bu süreçte ithalatçı taraf ülkenin gümrük idarelerine sunulması gerekecek.
Gerçek kişilerden gerçek kişilere küçük paketler halinde gönderilen veya seyahat eden yolcunun kişisel eşyaları ticari amaçlarla ithal edilmezse, menşe ispat belgesi sunulmasına gerek olmaksızın menşeli kabul edilecek.
Yönetmelik, 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.