reklam
reklam
DOLAR38,6459% 0.03
EURO44,0325% 0.02
STERLIN51,7967% 0.02
FRANG47,0488% 0
ALTIN4.266,39% 0,03
BITCOIN94.653,660.066
reklam

Tıp Tarihinde Çığır Açan Keşif

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tıp Tarihinde Çığır Açan Keşif
reklam

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü’nden Dr. Ezgi Altınışık, 2019 yılından bu yana üniversite bünyesindeki antik DNA laboratuvarında önemli araştırmalara imza atıyor. Bu laboratuvar, insan ve hayvan kalıntılarında gerçekleştirilen DNA analizleri ile geçmişe dair yeni bilgiler elde etmeye yönelik çığır açan çalışmaların merkezinde yer alıyor. Dr. Altınışık, antik DNA laboratuvarında yürütülen projeleri şu şekilde özetledi:

ENSİFİSYONU TEDAVİ ETME GAYRETİ

“Yaklaşık 10 bin yıl öncesine dair daha fazla bilgi edinme çabasındayız. Araştırmalarım özellikle Kuzey Mezopotamya, yani Güneydoğu Anadolu bölgesine yoğunlaşıyor. Roma dönemine ait çalışmalarım da başladı. Diyarbakır’daki Çayönü Tepesi’nde bulunan yaklaşık 10 bin yıl öncesine ait kalıntılardan yararlandım. İncelediğim iskeletlerden biri, tahminen iki yaşında bir bebeğe ait kafatasıydı. Bu kafatasında dağlama izi bulunuyordu ve iç kısmında enfeksiyon izleri tespit ettik. Yaptığımız analizler bu işlemin, bebeği tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilmiş bir dağlama işlemi olduğu sonucunu ortaya koydu. Günümüzde buna koterizasyon (yara yakma) deniyor. Bu bulgu, modern tıpta koterizasyon işleminin uygulandığı tarihin keşfedilebilmiş en eski örneğini işaret ediyor.”

Dr. Ezgi Altınışık, gerçekleştirdiği bu önemli çalışmalar sayesinde Bilim Akademisi tarafından verilen genç bilim insanları ödülünü kazananlar arasında yer aldı.

reklam

YORUM YAP