reklam
reklam
DOLAR38,6281% -0.06
EURO43,5121% -0.52
STERLIN51,4572% 0
FRANG46,4783% -0.96
ALTIN4.106,89% -1,81
BITCOIN101.040,994.432
reklam

Bakan Tunç: Yargımızı bağımsızlık ve tarafsızlık noktasında güçlendirmeye devam edeceğiz

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bakan Tunç: Yargımızı bağımsızlık ve tarafsızlık noktasında güçlendirmeye devam edeceğiz
reklam

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Hakimevi’nde düzenlenen İdari Yargı Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, idari yargının hukuk devletinin yaşayan vicdanı olduğunu belirtti.

İdari yargının bireylerin haklarını koruyan ve hukuk devleti ilkesini somutlaştıran bir yargı kolu olduğunu ifade eden Tunç, “İdari yargı, kişilerin devlete karşı hak arayışında başvurduğu en etkili kapıdır. Bu yargı kolu, devletin adalet anlayışını test eden ve otoritesini hukukla ölçen bir kürsüdür. Adaletin varlığı, ceza ve hukuk mahkemeleri kararlarının yanı sıra bireylerin idare karşısında korunup korunmadığı ile de değerlendirilmektedir.” dedi.

İdari yargının, “adil devlet” anlayışının oluşturulmasına katkıda bulunduğunu belirten Tunç, bu yargı mensuplarının verdikleri kararların yönetimin adalet felsefesini şekillendirdiğini vurguladı.

İdari yargının yürütme erkine karşı bir fren değil, bir pusula olduğunu kaydeden Tunç, “Türkiye Yüzyılı’nı, adaletin de yüzyılı haline getirmek amacıyla özveri ile çalışarak milletimizin yargı hizmetlerinden memnuniyetini ve adalete olan güvenini en yüksek seviyeye çıkarmak hepimizin asli görevi.” dedi.

Bakan Tunç, “Hukuk ve idari yargılama süreçlerinin etkinliğini artıracak kanun taslakları üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Kısa zamanda bu taslakları milletvekillerimizin takdirine sunacağız.” açıklamasında bulundu.

“YAPAY ZEKAYI YARGININ HİZMETLERİNDE KULLANACAĞIZ”

Adalet Bakanı Tunç, adalet hizmetlerinin zamanında ve kaliteli bir şekilde sunulması amacıyla önemli projeler hayata geçireceklerini duyurdu.

“Dijital dönüşüm projeleri ve hukuk eğitimine yönelik yenilikçi yöntemler geliştirerek istinaf aşamasında hedef süreler belirleyeceğiz ve idari yargıya yönelik yeni uygulamalar başlatacağız.” diyen Tunç, teknoloji kullanımının yargı iş yükünü azalttığını belirtti. “Yapay zekayı yargının hizmetlerinde kullanarak vatandaşlarımızın adil kararlara hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız. İdari yargı bu imkandan en çok faydalanacak.” dedi.

“YARGI SİSTEMİ TÖHMET ALTINDA BIRAKILIYOR”

Adalet Bakanı Tunç, yargı alanında atılan adımların sonuçlarını almaya başladıklarını ve bunun karar sayılarında da kendini gösterdiğini açıkladı.

Yargılama süreçlerine dair verilerin kamuoyuyla paylaşıldığını ve “hukuk devleti ilkesi” ile ilgili yapılan eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Tunç, şöyle devam etti:

“Birkaç karardan yola çıkarak 13 milyondan fazla kararın verildiği bir yargı sisteminin töhmet altında bırakıldığını” kaydeden Tunç, bazı çevrelerin 25 bin hakim ve savcının emeğine saygısızlık yaptığını ifade etti.

“Masa başında hazırlanan belgelerle ülkemizi karalamaya yönelik çabalara izin vermeyeceğiz. Amerika Birleşik Devletleri eski barolar birliği başkanı tarafından kurulan bir dernek aracılığıyla yapılan ve bazı bağışçıları öne çıkaran bir hukuk güvenliği endeksi bizim için geçerli olmayacaktır. Anketlerin kimlerle yapıldığını ve hangi kriterlere dayandığını sorgulamak gerekiyor. Bu tür değerlendirmelerin hiçbir inandırıcılığı yoktur ve yargımıza saygısızlıktır.” diye ekledi.

Bakan Yılmaz Tunç, bu endeksi gündeme getiren bazı siyasetçiler ve akademisyenlere işaret ederek, “Siz birkaç soruşturmayı öne alarak ‘Türkiye’de yargı bağımsızlığı yok’ diyorsunuz. Yargı tarihimize baktığımızda pek çok karanlık dönemler yaşandı. Ancak artık milli iradenin ve hukuk devletinin yanında duran bir yargı sistemi var. Biz yargımızı bağımsızlık ve tarafsızlık açısından güçlendirmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

reklam

YORUM YAP