

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında Google yetkililerini dinlemek amacıyla bir araya geldi. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Yayman, dijital dünyanın Türkiye ve dünya genelinde tartışmalara neden olduğunu vurgulayarak, sanal platformlarda aile, çocuk ve kadınların korunmasının önemine dikkat çekti. Yayman, “Bu konularda düşünce ve ifade özgürlüğünü destekliyoruz. Ancak aileyi, çocuğu ve toplumsal düzeni korumak için TBMM olarak üzerimize düşeni yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sosyal medya uygulamaları üzerinden olumsuz durumların gündeme gelmesini de doğru bulmuyoruz. Dijital mecraların yapay zeka ve yazılım başta olmak üzere insanların fikirlerini ifade etmeleri için hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak bazı sosyal medya ağlarının toplumsal ve milli değerleri yok sayarak davrandıklarını kabul edemeyiz. Eğer toplumun korunması yasakçılık olarak görülüyorsa, biz de yasakçı olmaktan çekinmiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘KAMU YARARI İÇİN ÇALIŞMAK İSTİYORUZ’
Yayman, siyaset, ekonomi, eğitim, ticaret ve sanat gibi birçok alanda dijitalleşmenin hız kazandığını belirterek, dijital platformların Türkiye’de temsilcilik açması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, arama motorları üzerindeki algoritma değişikliklerine değinerek, “Biz son tahlilde Türkiye’nin ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda çalışmak istiyoruz. Algoritma meselesi genel olarak Google ile ilişkilendirilmektedir. Bazı medya kuruluşlarının etkileşim sayılarının düşmesi ile reklam gelirlerinin azalması, bazı internet sitelerinin kapatılma riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Bugün burada Google’dan ve Amerika’dan gelen konuklarımızdan şeffaf ve anlaşılır cevaplar bekliyoruz. Google’ın algoritma değişiklikleri, organik trafiği doğrudan etkilemektedir. İyi bir sıralama, web sitelerinin daha fazla ziyaretçi çekmesine yardımcı olurken, düşük sıralama trafik kaybına neden olmaktadır. Bu toplantının ana tartışma konusu da budur. Güncellemeler, kullanıcı deneyimi ve site performansını giderek daha da öne çıkarmaktadır. Yavaş yükleme süreleri veya kullanıcı dostu olmayan tasarımlar, sıralamaları olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla bu değişiklikler, yüksek kaliteli içeriklerin öne çıkmasına ve düşük kaliteli içeriklerin gerilemesine yol açabilir” dedi.
Yayman, algoritma değişikliklerinin Türk basını için önemli bir gündem maddesi haline geldiğini ve hem gazete hem de televizyonlar için ciddi sorunlar oluşturduğunu ifade etti.
‘HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENİYOR’
Değişikliklerin halkın haber alma özgürlüğü üzerinde doğrudan etkisi olduğunu belirten Yayman, “Demokratik toplumların temel unsurlarından biri olan medya ve haber alma özgürlüğü, Google’ın tartışmalı algoritmasıyla engelleniyor gibi bir düşünce toplumda yayılmaktadır. ‘Algoritma değişiklikleri’ adı altında yayıncıların dışlanmasının ve böylelikle halkın tarafsız bilgiye ulaşmasının engellendiği bir tartışma oluşmaktadır” dedi.
OTURUMA 15 DAKİKA ARA VERİLDİ
Komisyon Başkanı Yayman, konuşmasının ardından söz Google Kamu Direktörü Tolga Sobacı’ya verdi. Bu sırada CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, bir usul tartışması açılması talebinde bulundu. Yayman, usul tartışmasını açmayacağını belirterek, Google’ın sunumunun ardından milletvekillerine söz verileceğini söyledi. Emir, bu durumda Google yetkililerine ‘Don’t Speak’ (Konuşmayın) ifadesini kullandı. CHP’li milletvekilleri ardından sıralara vurarak protesto etti. Protestoların devam etmesi üzerine Yayman, oturuma 15 dakika ara verilmesine karar verdi.
KOMİSYON TOPLANTISI DEVAM EDİYOR
Komisyon, oturuma verilen aranın ardından yeniden toplandı. Toplantı, Google yetkililerinin sunumu sonrasında milletvekillerinin değerlendirmeleri ve soruları ile devam ediyor.