

Bu süreç, on binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan terör döneminin başlangıcını işaret ediyor.
– PKK, 27 Kasım 1978 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki Fis köyünde kuruldu. İlk eylemini, 15 Ağustos 1984 akşamı, Siirt’in Eruh ve Hakkari’nin Şemdinli ilçelerinde gerçekleştirdi. Bu saldırıda bir asker şehit oldu, 9 asker ve 3 sivil yaralandı.
İLK GÜVENLİ LİMAN: SURİYE
– Terör örgütü, 1998 yılına kadar Suriye’yi güvenli bir liman olarak kullandı. Yıllarca Bekaa Vadisi’ndeki kamplarda barındı ve burada silah eğitimleri aldı. Elebaşı Abdullah Öcalan, uzun yıllar boyunca Suriye’de saklandı. 2003’teki Körfez Savaşı sonrasında Irak’ın kuzeyinde oluşan güç boşluğundan yararlanan PKK, Kandil Dağı çevresinde militanlarını eğitti ve Türkiye’ye saldırmak üzere çeşitli kamplar oluşturdu.
1990’LARDA ÇATIŞMALARIN YOĞUNLAŞMASI
– PKK, 1990’larda en kanlı eylemlerini gerçekleştirdi. Bu dönem, çatışmaların arttığı ve bölgeden ölüm haberlerinin sıkça geldiği bir zaman dilimi oldu. Terör örgütü, asker ve güvenlik güçlerinin yanı sıra sivilleri de hedef alarak binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.
KENYA’DA YAKALANIP GERİ GETİRİLDİ
– 16 Şubat 1999, PKK için tarihi bir dönüm noktasıydı. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, “Bu sabaha karşı saat 03.00’ten itibaren bölücü terör örgütü PKK’nın başı Abdullah Öcalan Türkiye’dedir” açıklamasıyla sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı.
Türkiye’nin baskıları neticesinde Suriye’den çıkarılan Öcalan, önce Yunanistan’a oradan da Kenya’ya kaçtı. Son derece gizli bir operasyonla, Öcalan Kenya’dan Türkiye’ye getirildi. Uçaktaki ilk görüntülerinde gözündeki bant açılarak, “Memlekete hoş geldin” sözüyle karşılandı.
İMRALI’DA YARGILANMA SÜRECİ
– Yargılama, 31 Mayıs 1999’da İmralı Adası’nda başladı. Dokuz duruşmanın ardından mahkeme, Öcalan’ı “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan idam cezasına çarptırdı.
MÜEBBET HAPİS CEZASI
– Öcalan, 2002’de Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde idam cezası kaldırıldığı için müebbet hapse mahkûm edildi. İmralı’dan 2013 yılındaki ilk çözüm süreci döneminde bir çıkış yaptı; ancak bu süreç, PKK’nın şehirlerde başlattığı hendek saldırılarıyla sona erdi.
– PKK’yı feshetme girişimi ise, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla başladı.
SİVİLLER HEDEFTEYDİ
– Kuruluşunun ilk yıllarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da gerçekleştirdiği kanlı saldırılarla kırsaldaki vatandaşları yerlerinden eden PKK, şehir merkezlerine yönelerek toplumda korku yaratma stratejisini benimsedi. Canlı bombalar ve tuzaklarla şehirlerdeki sivilleri hedef aldı ve bu eylemler sonucunda yüzlerce sivil katledildi. 1984’te başlayan silahlı eylemler neticesinde PKK, 8 bini aşkın polis, asker ve güvenlik görevlisini şehit etti, 25 bin kamu güvenlik görevlisini yaraladı. 50 yılı aşkın sürede PKK, sivillere yönelik de birçok saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırılarda 5 bin 800 sivil hayatını kaybederken, 12 bin sivil yaralandı. Türkiye, PKK ile 40 yılı aşkın bir süredir kesintisiz bir mücadele yürütmekte ve bu süreçte 43 binin üzerinde silahlı PKK üyesi etkisiz hale getirildi.
İRAN, IRAK VE SURİYE’DE GÜÇLENME
– Türkiye’de doğan PKK, Kürt nüfusunun bulunduğu İran, Irak ve Suriye’de de güç kazandı ve bu ülkelerde farklı isimlerle örgütler oluşturdu. PJAK, Tavgari Azadi ve PYD/YPG, PKK’nın uzantısı örgütler olarak faaliyete geçti.