

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”ne dair genelge Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yayımlanan genelgede, dünya ekonomilerinin mevcut durumunun, serbest ticaret düzeninin yerini korumacılığa ve stratejik bağımsızlık arayışlarına bıraktığına dikkat çekildi.
Ülkelerin sanayi ve teknoloji altyapılarını güçlendirerek dışa bağımlılığı azaltacak kalkınma modellerine odaklandığı vurgulanırken, şu ifadeler yer aldı:
“Küresel sistemdeki değişimler göz önünde bulundurularak hazırlanan 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, sanayi üretiminde ve teknoloji alanında bağımsızlığı sağlamayı ve Türkiye’yi yüksek teknolojili ürün üretiminde ve ihracatında lider ülkelerden biri haline getirmeyi hedeflemektedir. Yerli ve milli üretim kapasitemizin geliştirilmesi, stratejik sektörlerde bağımsızlığın sağlanması ve kritik teknolojilerde liderlik konumuna ulaşılması amacı güden Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu çerçevesinde, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji ekosisteminin daha yüksek katma değer üreten, inovasyon odaklı, dijital ve yeşil dönüşümünü tamamlamış bir yapı haline getirilmesi amaçlanmaktadır.”
STRATEJİDE 5 TEMEL AMAÇ
Genelgede, stratejinin On İkinci Kalkınma Planı (2024-2028), Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ile diğer hedef ve politikalar çerçevesinde hazırlandığı vurgulandı. Strateji, yüksek teknoloji, dijital ekonomi, yeşil dönüşüm, küresel entegrasyon ve yapısal dönüşüm olarak tanımlanan 5 temel amaca dayanarak oluşturulmuştur.
Genelgede, şunlar belirtildi:
“Belirlenen hedeflere ulaşabilmek için 100 strateji ile bunları somutlaştıran 20 makro hedef geliştirilmiş; ülkemizi bu hedeflere ulaştıracak geniş bir perspektife sahip öncelikli program ve projeler tasarlanmıştır. Strateji, kamu sektörü, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde oluşturulan katılımcı bir süreçle geliştirilmiştir. 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalarda gerekli her türlü destek ve yardımın ilgili kurum ve kuruluşlarca titizlikle sağlanması rica edilmektedir.