

Antalya Kent Konseyi’nin 200’ün üzerinde paydaşın iş birliği ile hazırladığı ve mart ayında açılışı yapılan 21’inci Yüzyılda Antalya Çalıştayı’nın ‘Kentsel Su Yönetimi ve Sürdürülebilirlik’ başlıklı oturumu, geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantının oturum başkanlığını Prof. Dr. İbrahim Atmaca yaptı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nihat Dipova, ‘Falezlerin Korunmasından Ne Anlıyoruz’ başlıklı bir sunum yaparak Muratpaşa ilçe sınırları altında karşılaşılan yoğun yapılaşma tehdidi altındaki falezlerle ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Dipova, iki 5 yıldızlı otelin, tesislerinden falezlere tünel yaparak sahile ulaşım sağladığını aktardı.
“PLAJA ULAŞIMI SAĞLAYAN ASANSÖRLER VAR”
Prof. Dr. Nihat Dipova, falezler üzerinde yoğun bir yapılaşmanın mevcut olduğunu dile getirerek, plaj kullanımının da talep edildiğini kaydetti. Dipova, “Plaja ulaşımı sağlayan asansörler var. Buna ek olarak tünellerin de bulunduğunu biliyoruz. Bu yapılar, seyahat acentelerinin tanıtımlarında veya otel müşterilerinin paylaşımlarında sıkça söz edilen, videoları çekilen, fotoğrafları paylaşılan uzun süredir kullanılan tünellerdir” dedi.
“KAYMALAR, GÖÇMELER YAŞANIYOR”
Falezlerde stabilite ile ilgili önemli sorunların var olduğunu belirten Prof. Dr. Dipova, “Kaymalar ve göçmeler sık sık yaşanıyor. Bu durumlar asansörler ve tüneller üzerinde nasıl bir etki yaratıyor? İnsanların sağlığı açısından risk oluşturacak bir durum söz konusu mu? Bu soruları Altyapı Çalışma Grubu’nda inceledik ve bulgularımızı çalıştayda paylaştık. Çalışmalarımız devam edecek ve önümüzdeki hafta bir toplantı daha yapacağız. Kent Konseyi içinde 6-7 çalışma grubuna, mühendislik bakış açısıyla durumu değerlendireceğiz. Diğer gruplar da konu hakkında görüş oluşturacaktır” şeklinde konuştu.
“BURADA SORUN İNSAN KULLANIMI”
Falezlerin büyük kısmının eski adıyla ‘Birinci Derece Sit Alanı’, günümüzde ise ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak adlandırıldığını ifade eden Prof. Dr. Dipova, “Bazı istisnalar mevcuttur. Örneğin 2004 yazında müzenin önündeki bölüm birinci derece sit alanı olma özelliğini kaybetti. Bazı bölgeler sit tanımına dahil edilmemiştir. Mühendislik açısından bakıldığında, stabilite sorunları falezlerin oluşum mekanizmalarından kaynaklıdır. ‘Bin yıllarca kırıldı’ derken, bu dikliğin oluşum mekanizmalarının bir unsuru da kırılmalardır. Doğal yapı açısından bir sorun yok, mesele insan kullanımında” dedi.
ANTALYA’NIN SİMGE DEĞERİ
İnsan kullanımının nasıl düzenleneceği konusunda tartıştıklarını duyuran Prof. Dr. Dipova, “Herhangi bir önyargımız yok. Bunları detaylıca değerlendirmeye çalışıyoruz. İnsanlar falezler üzerinden denize inmeyi ne ölçüde istiyor? Bunu nasıl düzenlemeliyiz? Mevcut durumda çok sayıda asansör ve tünel bulunuyor. Bunların Antalya’nın simge değeri olan doğal yapıya zarar verip vermeyeceği önemlidir. Eğer belli bir azınlık, belirli bir grup bu değerlerin kaybına neden olacaksa, konunun derinlemesine tartışılması gerekiyor. Bu amacı gerçekleştirmek için yetkililer, halk ve sivil toplum örgütleri eleştirel düşünmeli ve bunun için en uygun yerlerden biri olan Kent Konseyi’nde konuyu gündeme getirmeliyiz” şeklinde sözlerini tamamladı.
“TARTIŞILMASI GEREKEN KONU”
Bu tünellerin kaçak olup olmadığına dair bir bilginin olmadığını aktaran Prof. Dr. Nihat Dipova, “Yerel yönetimler veya ilgili kamu kurumları bu konuda bilgi sahibidir. Yasal mevzuatını tam olarak bilemeyiz. Ancak tartışılması gereken bir konu var; doğal süreçlerin engellenmesi ve görünüm dahil, tünellerin doğal yapıya olan etkilerinin masaya yatırılması gerekiyor. Eğer bir zarar ortaya çıkma riski varsa, bu, Antalya’nın en önemli simge değerine zarar vermek demektir. Küçük menfaatler için büyük menfaatlerden vazgeçmek durumunda kalabiliriz. Antalya’nın Konyaaltı plajı ve falezleri doğal yapı açısından en önemli simge değerleridir ve bu değerlere zarar gelmemelidir” diye belirtti.
“GİZLİ TÜNELLERİ HARİKA”
Seyahat acenteleri web sitelerindeki müşteri yorumlarında, bu iki otelin falezlere açtığı tünellerle alakalı fotoğraflar ve videolar yer almakta. Endonezya’dan gelen bir kadın turist, otelin falezlere açılan tünelinin fotoğrafıyla yaptığı paylaşımda, “Gizli tünelleri harika. Sadece 1 gece kaldım ve çok güzel bir deneyim yaşadım. Maalesef personelin çoğu, 5 yıldızlı bir otel olmasına rağmen İngilizce bilmiyor. Giriş deneyimimiz hızlıydı, 11.00 civarında vardığımızda erken giriş yaptık. Bu otelin bahçe alanında dolaştığınızda, sizi çok güzel bir uçurumun aşağısına götürecek gizli tüneli bulmaya çalışın. Gün batımını görmek gerçekten tavsiye edilir. Sadece bir restoranları var ama oda servisi mevcut” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan bir İngiliz YouTuber tarafından UAE’deki Antalya tatil görüntülerinde otelin tünel videolarının kullanıldığı görüldü.