

Türkiye İş Kurumu, çalışan annelerin iş yaşamına devam etmelerini ve çocuklarına sağlıklı bir şekilde bakabilmelerini sağlamak amacıyla yarım çalışma ödeneği desteğini duyurdu.
2016 yılında başlatılan bu uygulama, kadınların iş gücünde daha fazla yer alabilmeleri için önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Böylece, çalışan anneler aile ve iş yaşamlarını daha iyi dengeleyebiliyorlar.
348 MİLYON LİRA AŞKIN DESTEK SAĞLANDI
Yarım çalışma ödeneğinden bugüne kadar 45 bin 641 çalışan anne yararlanmış olup, toplamda sağlanan destek miktarı 348,2 milyon lirayı buldu.
600 GÜN İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ ŞART
Yarım çalışma uygulamasından faydalanabilmek için, doğum yapan kadınlar ve 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen anne veya babaların belirli koşulları sağlaması gerekiyor. Bu bağlamda, doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması ve haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması gerekmektedir.
Bu koşulları karşılayan kişilerin, analık izninin sona ermesinin ardından 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen veya e-Devlet/İŞKUR e-Şube aracılığıyla başvuruda bulunması gerekmektedir.
İKİNCİ DOĞUMDA 180 GÜN
İşverenlerin, işçilerin yarım çalışma talep etme haklarını engelleme yetkisi bulunmamaktadır. İşveren, yarım çalışma yapılacak gün ve saat aralıklarını belirleyerek işçiyi bu kapsamda çalıştırmak durumundadır.
Yarım çalışma süresi; birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün olarak uygulanmaktadır. Çoğul doğum durumunda 30 gün ek süre verilirken, eğer çocuk engelli doğarsa bu süre 360 güne kadar uzatılmakta. Ödeneğin miktarıysa bu sürelerin yarısı üzerinden hesaplanarak ödenmektedir.
Destekten yararlanan kişilerin, yarım çalışma ödeneği süresince malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmaktadır.