

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Ro-Ro taşımacılığına yönelik verileri ele aldı. 2024 yılı itibarıyla dünya genelinde yük taşımacılığının yüzde 88’inin deniz yolu ile gerçekleştiğini belirten Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dış ticaret taşımalarının ise yüzde 86’sının deniz yolu ile yapıldığını ifade etti.
“Ülkemizdeki Toplam Dış Ticaret İçindeki Deniz Yolunun Parasal Payı 333,96 Milyar Dolara Ulaştı”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, dünya deniz taşımacılığında daha fazla pay almak adına çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Uraloğlu, “Ülkemizdeki toplam dış ticaret içindeki deniz yolunun parasal payı 2003-2024 yılları arasında 5,9 kat artarak 333,96 milyar dolara ulaştı.” dedi.
“Ro-Ro Taşımacılığı Karayoluyla Uluslararası Eşya Taşımacılığımıza Yeni Çıkış Yolları Sunuyor”
Yüklerin tekerlekleri üzerinde kendi imkanları ile hareket ettirilebilmesine olanak tanıyan Ro-Ro taşımacılığı, kombine taşımacılığın en önemli türlerinden olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, şu şekilde konuştu:
“Ro-Ro taşımacılığı, ülkemizin coğrafi konumunun avantajıyla karayoluyla uluslararası eşya taşımacılığımıza yeni güzergahlar sunuyor. Avrupa kıtasının yanı sıra Ege, Karadeniz ve Marmara denizlerinin coğrafi yapısının uygunluğu, sektörü ülkemizde ve Avrupa coğrafyasında daha çekici hale getiriyor.” açıklamasında bulundu.
2003 Yılına Göre Yurt Dışı Bağlantılı Ro-Ro Hatlarında Taşınan Araç Sayısı Yüzde 221 Arttı
Bakan Uraloğlu, 2003 yılında yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısının yalnızca 220 bin 345 olduğunu hatırlatarak, “2003 yılına göre yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı yüzde 221 artarak 2024 yılında 706 bin 387’ye ulaştı. Yani, 22 yıl içinde Ro-Ro gemileriyle taşınan araç sayısı üç katı aşmış durumda. Geçen yıl gerçekleştirilen taşımaların yüzde 69’u Avrupa, yüzde 15,5’i Akdeniz ve yüzde 15,2’si ise Karadeniz bağlantılı Ro-Ro hatlarında gerçekleşti. Avrupa taşımalarının yaklaşık yüzde 68’i de İtalya hattıyla sağlandı.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, ayrıca geçen yıl Ro-Ro hatlarında taşınan araçların yüzde 68,5’inin treyler, yüzde 28,1’inin tır, yüzde 1,9’unun ise römork ve yarı römorklar tarafından oluşturulduğunu belirtti.
İlk Dört Ayda Taşınan Araç Sayısı Yüzde 7,8 Arttı
2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin 28 aktif Ro-Ro hattında faaliyet gösterdiğini aktaran Bakan Uraloğlu, “2025 yılı Ocak-Nisan döneminde ise yurt dışı bağlantılı düzenli Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 artarak 246 bin 816’ya ulaşmıştır.” dedi.