

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın iş birliği ile düzenlenen 6. Küresel Davranışsal Bağımlılıklar Kongresi, dün İstanbul’da başladı. Turkuvaz Medya Grubu’nun destek verdiği kongrenin açılışı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Mütevelli Heyeti Başkanı Mücahit Öztürk, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Mehmet Dinç ve uluslararası uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, kongrede davranışsal bağımlılıklarla ilgili sorunlarını dile getirerek, “Davranışsal bağımlılıklar yeni bir bağımlılık türü olduğu için genellikle göz ardı ediliyor. Dışarıdan bir madde ile bağımlı olma durumu eski bir mesele. Ancak davranışsal bağımlılıklar bu kadar basit değil. Örneğin, 3-4 yaşındaki bir çocuğun elinden oyunu ya da telefonu almak çok zor. Bu durum, denge açısından ciddi bir sorun oluşturuyor. Bu konuları mutlaka tartışmalıyız,” şeklinde konuştu.
‘Çok Sinsi Bir Tehlike’
Kongrenin açılışında söz alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Davranışsal bağımlılıklar, sıradan bir yaşamın içinde gizli bir tehlike barındırıyor. Bu nedenle bu durumu fark etmek oldukça zor. Teknolojik gelişmelerle iç içe yaşadığımız günümüzde, çocuklarımız ve gençlerimiz için büyük bir tehdit oluşturuyor. Sosyal medya platformlarının birinde yayımlanan raporda, bu bağımlılıkların empati kaybı ve anksiyete bozukluğu gibi sorunlara yol açtığı ifade ediliyor. Ayrıca iş yerinde ve okulda bağlılığa zarar verdiği açıkça belirtiliyor. Amacımız, insan sağlığı ve toplumsal sağlığa zarar veren her bağımlılıkla etkili bir şekilde mücadele etmektir. Bu bağlamda bağımlılık riski ile mücadele için erken müdahale programları hazırlıyoruz,” dedi.
Çok Boyutlu Bir Yapıyla Karşı Karşıyayız
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, devlet ve kamu kurumlarının bağımlılıkla mücadelede önemli çalışmalar yürüttüğünü vurgulayarak, “Şimdi karşımıza, fark edilmesi zor ama etkisi büyük olan başka bir tablo daha çıkıyor; o da davranışsal bağımlılıklar,” şeklinde konuştu. Yılmaz, davranışsal bağımlılığın sosyal medya, dijital oyunlar, sanal kumar, çevrimiçi alışveriş ve ekran süresinin uzaması gibi unsurlarla kişinin kontrolünden çıktığını ifade etti.
‘Sosyal Hayatı Etkiliyor’
Yılmaz, davranışsal bağımlılıkların yeni tehditler oluşturduğuna dikkat çekerek, “Telefonsuz kalma korkusu, gelişmeleri kaçırma korkusu ve internetsiz kalma gibi yeni nesil kaygılar ortaya çıkmıştır. Bu bağımlılıklar yalnızca ruh sağlığını değil, aile ilişkilerini, üretkenliği, eğitimi ve sosyal yaşamı da doğrudan etkiliyor,” dedi. Yılmaz, kurumlar arasında iş birliği sağlanmadığı sürece etkili politikaların geliştirilemeyeceğini belirtti. “Türkiye olarak bağımlılıkla mücadeleyi yalnızca sağlık alanında değil, eğitim, toplum ve dijital yaşam boyutlarıyla bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz,” diye ekledi.