

NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı, bugün Antalya’da gerçekleştirilmeye başlanıyor. 24-25 Haziran tarihlerinde Lahey’de yapılacak NATO Devlet Başkanları Zirvesi öncesinde düzenlenen bu toplantıda, müttefik dışişleri bakanları, NATO Genel Sekreteri ve diğer üst düzey NATO yetkilileri bir araya gelecek. İki gün sürecek etkinliğin ana gündem maddeleri arasında Avrupa savunmasının güçlendirilmesi, İttifak’ın geleceği ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi kritik konular yer alıyor.
Fidan’ın İkili Görüşmeleri
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın toplantı sırasında ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. Fidan, Türkiye’nin güçlü ordusu, modern askeri yetenekleri ve gelişmiş savunma sanayi altyapısıyla Avrupa-Atlantik güvenliğine olan katkılarını sürdürmek ve daha fazla sorumluluk almak için hazır olduğunu vurgulayacak. Türkiye’nin savunma harcamalarının, NATO’nun “gayrisafi yurtiçi hasılanın %2’si” kriterinin üzerinde olduğunu belirten Fidan, ülkesinin savunmaya daha fazla yatırım yapma kararlılığını da ifade edecek. Fidan’ın “360 derece güvenlik” anlayışı çerçevesinde, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi ve Ortadoğu’da barış ile istikrarın sağlanmasına yönelik gerekliliklere dikkat çekmesi bekleniyor. Ayrıca, terörizmle mücadelede gerçek bir dayanışma gösterilmesi gerektiğini de dile getirmesi öngörülüyor.
Hakan Fidan Ev Sahibi Olacak
Toplantı dolayısıyla, müttefik dışişleri bakanları, NATO Genel Sekreteri ve diğer üst düzey NATO yetkilileri bu akşam Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde bir araya gelecek. Yarın düzenlenecek Kuzey Atlantik Konseyi Gayriresmi Oturumu’nda, İttifak’ın öncelikli konuları hakkında Lahey Zirvesi’nde alınabilecek kararlar konusunda görüş alışverişi yapılması bekleniyor.
NATO ve Türkiye İlişkisi
NATO, güvenlik garantilerine ve karşılıklı yükümlülüklere dayanan bir ittifak olarak, 4 Nisan 1949 tarihinde imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması ile kurulmuştur. Şu an 32 üyesi bulunan NATO’ya Türkiye, 18 Şubat 1952 tarihinde katılmıştır. Türkiye, NATO’nun komuta ve kuvvet yapısına en kapsamlı katkıyı sağlayan müttefiklerden biri olarak öne çıkıyor. İttifakın komuta yapısında yer alan NATO Kara Komutanlığı (LANDCOM) Türkiye’de bulunmaktadır. Ayrıca, Türkiye, savunma harcamalarının GSYİH’ye oranının %2’ye yükseltilmesine dair Savunma Yatırımı Taahhüdü çerçevesinde belirlenen hedefe ulaşmayı başarmıştır.