reklam
reklam
DOLAR38,7564% -0.09
EURO43,5297% 0.17
STERLIN51,7418% 0.12
FRANG46,3419% 0.27
ALTIN4.021,31% -0,80
BITCOIN104.005,290.317
reklam

Sahte ilaç tehdidi artıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sahte ilaç tehdidi artıyor
reklam

Sahte ilaç tehdidi artıyor

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, sahte ilaç suçlarının oranının yüzde 38 yükseldiğini açıkladı. Bu konuda 683 internet linkinin, 344 sayfalık rapor ile Sağlık Bakanlığına iletildiğini belirten Üney, 14 Mart Bilimsel Eczacılık Günü’nde şunları ifade etti:

“Gelişen teknoloji ve erişim imkanları sayesinde hemen her ürüne hızla ulaşmak mümkün. Ancak bu ürünlerin güvenilirliğine dair çoğu zaman şüphe duyulmuyor. Sosyal medya ve e-ticaret kanallarının yeterince denetlenmemesi, sahte ve kontrolsüz ürünlerin hızla artmasına neden oluyor. Sahte ilaçlar, küresel çapta ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil ediyor. Uluslararası kuruluşlar tarafından bu alandaki rapor edilen suç sayısı, 2021 yılına göre yüzde 38 artış göstermiştir.

Sahte ilaç tehdidi

‘YAN ETKİ RİSKİ YÜKSEK’

Son yıllarda vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerle ilgili halk sağlığını tehdit eden ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Söz konusu ürünlerin internet ortamında ve zincir marketlerde satılması, güvenlik ve denetim mekanizmalarından yoksun olmaları nedeniyle büyük tehlike arz ediyor. Sosyal medya fenomenleri bu ürünlerin reklamını yaparak tüketimi artırıyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, internetten satılan bu tür ilaç benzeri ürünlerin etiketlerinde yazan içeriklere sahip olmadığını ortaya koyuyor. Hatta bazı ürünlerde zararlı ve yasaklı maddelerin bulunduğu tespit edilmiştir.

Doğal veya bitkisel olarak tanımlanan bu ilaç benzeri sağlık ürünlerinin de bilimsel verilere dayanarak kontrollü bir şekilde kullanılması gereklidir. Yüksek dozda alınan bir vitamin ya da bilinçsiz kullanılan bir bitkisel takviye, özellikle anne adayları, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan bireyler için ciddi yan etkilere yol açabilir. Bu ürünler, hastaların kullandığı diğer ilaçlarla etkileşime girerek tedavi süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilir ve beklenmedik sonuçlar doğurabilir. İnternetten satışta büyük bir sıkıntı söz konusu. Kanser, cinsel sağlık ve zayıflama konularında satılan ilaçlarda sahtecilik oranı oldukça fazladır. Üç ay önce bu konuyla ilgili bir çalışma başlattık. Sağlık Bakanlığına gönderdiğimiz 683 internet linki ve 344 sayfalık rapor bu bağlamda hazırlanmıştır.

Sahte ilaç uyarısı

‘KENDİ İLACIMIZI ÜRETMELİYİZ’

Dünyada yaşanan son gelişmeler, ilaç sektörünün yeni bir döneme girdiğini göstermektedir. ABD-Çin çekişmesi, küresel tedarik zincirlerinin aşırı merkezileşmesinin yarattığı riskleri açığa çıkardı. ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz günlerde ABD’de ilaç fiyatlarını yüzde 30 ile yüzde 80 arasında düşürecek bir kararnameye imza attığını duyurdu. Bu durum, ilaç ticaretindeki dengelerin değişeceğini gösteriyor. Ticaret savaşlarının ilaç sektörünün maliyetlerini artırmasına, tedarik zincirlerinin bozulmasına ve ilaç erişiminde küresel sorunların ortaya çıkmasına neden olduğu görülmektedir. Bu nedenle, ilaçta dışa bağımlılığı azaltmak, ülkemizin stratejik, ekonomik ve sağlık politikalarının merkezinde yer almalıdır. Ülkemiz, kendi ilacını üretme kapasitesini artırmak ve uluslararası rekabetteki pozisyonunu güçlendirmek zorundadır. İlaç, savunma kadar önemli bir meseledir.”

reklam

YORUM YAP