

Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, 2010-2019 yılları arasında 15-49 yaş aralığındaki bireylerde teşhis edilen 2 milyondan fazla kanser vakasının verilerini kapsamlı bir şekilde inceledi.
2019 yılında kaydedilen kanser oranlarının 2010’daki oranlara göre artışını analiz eden araştırmacılar, öngörülen oranlarla karşılaştırıldığında meme kanserinde yaklaşık 4 bin 800, kolorektal kanserde yaklaşık 2 bin ve rahim kanserinde yaklaşık 1200 ek vakanın tespit edildiğini ortaya koydu.
KADIN VE ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN KANSER TİPLERİ
Kadınlar arasında en yaygın şekilde erken teşhis edilen kanser türleri arasında melanom, meme ve tiroid kanseri öne çıkarken, erkeklerde en sık rastlanan türlerin melanom, kolorektal ve testis kanseri olduğu belirlendi.
Araştırmada, erken yaşta teşhis edilen kanser vakalarının yaklaşık yüzde 63’ünün kadınlarda görüldüğü ve artış gösteren kanser türlerinin başında meme ve rahim kanserinin geldiği vurgulandı.
Görülme sıklığı artan 14 kanser türü arasında testis, rahim, kolorektal ve kemik-eklem kanserleri yer alırken, bu türlere yakalanan kişilerin ölüm oranlarında artış gözlemlendiği belirtildi. Ancak, kanser teşhisi konulan genç yetişkinlerde bu oranın artmadığı ifade edildi.
Araştırmacılar, elde edilen bulguların, erken başlangıçlı kanserlerin önlenmesi ve tarama süreçleri açısından önemli sonuçlar doğurabileceğini öne sürdü.
Ulusal Kanser Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan çalışmanın başyazarı Meredith Shiels, “Hangi kanserlerin genç yaş gruplarında arttığını ve bu artışların ileri yaş gruplarında da gözlemlenip gözlemlenmediğini anlamak, gelecekte yapılacak çalışmalara yön verecektir.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, vaka sayılarında artış gözlemlenen bazı kanser türlerinin aşırı vücut ağırlığı ile ilişkili olabileceğine dikkat çeken Shiels, “Bu yüzden önde gelen hipotezlerden biri, obezite oranlarının artmasıdır.” dedi.
Araştırmanın sonuçları, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin “Cancer Discovery” adlı dergisinde yayımlandı.