reklam
reklam
DOLAR40,0298% -0.06
EURO46,9642% -0.01
STERLIN54,6000% 0.08
FRANG50,2130% -0.02
ALTIN4.289,53% 0,01
BITCOIN107.929,81-0.735
reklam

Adana’da Şok Edici Manzara! Uzmanlar Uyarıyor: Bu Suları Kullanmaktan Kaçının

Yayınlanma Tarihi : Google News
Adana’da Şok Edici Manzara! Uzmanlar Uyarıyor: Bu Suları Kullanmaktan Kaçının
reklam

Adana’da tarım alanlarında sulama amaçlı kullanılan kanallara atılan kurban atıkları, kötü kokulara ve görüntülere sebep oldu. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Kara, bu durumun halk sağlığını ve çevreyi ciddi bir tehdit altına aldığını belirterek, tarımsal sulama yapan çiftçiler ile tarım işçilerini uyardı.

ATIKLAR HÂLÂ GELİYOR

Akarcalı Mahalle Muhtarı Şükrü Dişkaya, DSİ’ye ait YS2 sulama kanalının kent merkezinden 24 kilometrelik bir hat boyunca mahallelerine kadar uzandığını ve atıkları kimin suya bıraktığının belirli olmadığını ifade etti. Ekipler aracılığıyla bölgede temizlik çalışması yapıldığını söyleyen Dişkaya, bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde atıkların suyla birlikte gelmeye devam ettiğini vurguladı. Dişkaya, “Hayvanların derileri, iç organları, baş ve ayak kısımları bu suya atılmış. Gerçekten korkunç bir görüntüydü. Temizlik yapıldı ama atıklar hâlâ devam ediyor. Kötü koku da devam etmekte. Dinimiz temizliği emrediyor. Kurban kesildikten sonra böyle bir durum olamaz. Bizlerin de, diğer insanların da sağlığı tehlikeye atılmamalı.” dedi.

‘BİRÇOK HASTALIĞA SEBEP OLABİLİR’

Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Kara, “Hayvan atıkları içerisinde birçok mikroorganizma, parazit ve bakteri bulunmaktadır. Bu tür görüntüler birtakım hastalıkların yayılmasına yol açıyor. Köpeklerin bu atıkları parçalayarak ‘kist hidatik’ denilen, halk arasında köpek hastalığı olarak bilinen hastalıklara neden olma olasılığı var. Ayrıca geçmişte hayvan derileri toplanarak sanayiye kazandırılıyordu fakat şu anda bu yapılmıyor. Derilerin içinde keneler bulunabilir. Hayvanların iç organlarındaki bakteriler toprağa ve suya geçerek çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle tarım işçileri gereken önlemleri almadan, çıplak ayakla tarımsal sulama yaptıklarında bazı parazitler insana geçebilir. Örneğin, ‘kist hidatik’ yıllarca belirti vermeden ilerleyebilir. Genellikle karaciğere, nadiren de akciğere yerleşip kitle oluşturabiliyor. Zamanla karaciğerin işlevlerini etkileyebilir. Bazen de bu kistler farkında olmadan patlayarak iç organlara zarar verebilir.” şeklinde konuştu.

‘TARIM İŞÇİLERİ ÇİZME GİYMELİ’

Bu kirliliğin ardından yapılması gerekenleri sıralayan Kara, “Sulama kanalının temizlenmesi gerekir ve atıkların çevre ve yer altı sularını kirletmeyecek bir şekilde toprağa gömülmesi şart. Tarımsal sulama yapanların çıplak ayakla geçmemesi, mutlaka çizme giymesi önemlidir. Geleneksel olarak bölgemizde bu su ile çul-çaput yıkanmaktadır. Bu suların, belirli bir süre kullanma suyu olarak kullanılmaması önerilir. Her yıl kurban kesiyoruz ama atılacak hayvan parçalarını sert, kalın, patlamayacak siyah poşetlere 3’te 1 oranında doldurarak belediye yetkililerinin toplayacağı noktalara bırakmalıyız. Bu konuda özel kesim alanları var fakat beklemek istemeyenler de bulunuyor. Evde kesim yapanların da bu tedbirlere uyması gerekiyor. Bu şekilde kendi sağlığımızı korumuş oluruz.” diye ekledi.

reklam

YORUM YAP