reklam
reklam
DOLAR40,2594% 0.13
EURO46,8180% 0.27
STERLIN53,9342% 0.18
FRANG50,2301% 0.13
ALTIN4.324,06% 0,63
BITCOIN119.025,131.707
reklam

Afyonkarahisar'daki Ulu Cami'nin 140 Yıllık Tarihi Ziyaretçileri Şaşırtıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Afyonkarahisar'daki Ulu Cami'nin 140 Yıllık Tarihi Ziyaretçileri Şaşırtıyor
reklam

Ulu Cami'nin müezzin kayyımı Mustafa Yıldırım, caminin inşa edildiği alanın geçmişte bir yangın sonucu zarar görmüş arasta (çarşı) olduğunu söyledi.

Arastada bulunan 40 dükkân sahibi anısına camiye 40 adet direk sütun dikildiğini aktaran Yıldırım, “Bu sütunların başlıkları birbirine benzemiyor. Kündekâri süslemelerle zenginleştirilmiştir. Geçmeli sistem kullanılmış ve hiçbir metal çivi kullanılmamıştır. 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dâhil edilen camimiz, hipostil camiler grubuna tescillenmiştir. Bu süreç içerisinde camimizi ziyarete gelenlerin sayısı iki katına çıktı. Şu an dünyanın farklı ülkelerinden gelen turistler camimizi görmek için akın ediyor,” dedi.


“140 Yıldır Kesintisiz Çalışıyor”

Yıldırım, yaz aylarında Ulu Cami'yi yerli ve yabancı günde yaklaşık 1000 kişinin ziyaret ettiğini belirtti.

Camideki II. Abdülhamit Han'a ait kurmalı saat, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor:

“Saatin dış kaplamasının marangoz işçiliğini Abdülhamit Han'ın bizzat yaptığı biliniyor. İçindeki kurmalı saatin üzerinde Rum ustası A. Anghelidakis'in ismi yazmakta. Bu usta daha önce bir süre Afyonkarahisar'da yaşamış, sonrasında İzmir'e göç etmiştir. Saatin alt kısmında 'Smyrna' yazıyor ve İzmir'de yapılan bu saatin büyük kadranı perde ile çiçek motifleriyle süslenmiş. Hristiyan olan ustamız, perde motiflerinde kırmızı renk ve ay yıldız kullanmıştır. Arka kısmında iki adet beşer kilogramlık demir topuz var. Saatimiz tam 140 yıldır orijinal bir şekilde çalışıyor.”

Yıldırım, saatin özel bir hediye olduğunu ve arızalanması durumunda kentteki bir ustanın tamir edebileceğini de sözlerine ekledi.


“Ziyaretçiler Saatin Uzun Süre Çalışmasına Şaşırıyor”

Cami Dernek Başkanı Hasan Çınar ise saatin bakımına özen gösterdiklerini, kimsenin ona dokunmasına izin vermediklerini belirtti.

Çınar, saatin mekanik bir sistemle çalıştığına dikkat çekerek, “Cami cemaati ve ziyaretçiler saatin çalışmasına hayran kalıyor. Saatin üzerindeki rakamlar da oldukça farklı. İnsanlar, bu kadar uzun süre çalışan bir saati görünce şaşırıyorlar. Her yıl ustamıza gerekli bakımlarını yaptırıyoruz. Ayarı bozulduğunda ise kendim müdahale ediyorum. Ancak dokunulmaması koşuluyla camimizdeki saatimizi herkes görebilir,” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP