

İstanbul Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi dans topluluğu, sanatın birleştirici gücünü uluslararası sahnelere taşıdı. 80 kişilik öğrenci grubu, İtalya’da düzenlenen ‘Stelle di Roma’ Uluslararası Folklor, Dans ve Müzik Yarışması ve Festivali’nde Grand Prix ödülünü kazandı. Bu etkinlik, Avrupa Folklör Festivalleri Birliği (EAFF) çatısı altında gerçekleşiyor ve uluslararası prestijiyle dikkat çekiyor.
YILLAR SÜREN EMEĞİN MEYVESİ
Notre Dame de Sion’da 2019 yılında 16 öğrenciyle kurulan dans topluluğunun yolculuğu, hızla Avrupa’nın önde gelen sahnelerine ulaştı. 2023 yılında Viyana’da en iyi grup performansı ödülünü kazanan topluluk, geçen yıl İspanya’dan ikincilikle dönmüştü. Bu yıl ise Roma’da, okulun halk dansları Karadeniz ekibi Sion Fire, Üsküp dansları ekibi Scent of Anatolia ve modern dans ekibi Sion Dance Girls ile birlikte 38 grup arasından yarıştı. Dün sona eren etkinlikte Sion Fire, folklör dalında birinci olarak Grand Prix ödülünü elde etti. Aynı zamanda, 3 farklı kategoride yarışan okul orkestrası da ikincilik ödülleri aldı.
Okulun dans kulübü ve beden eğitimi öğretmeni Semra Duman, Roma’daki etkinliğe Eylül ayından itibaren yoğun bir şekilde hazırlandıklarını ifade ederek, “Öğrencilerimiz, haftada birkaç gün fedakarca çalışarak hem folklor hem de modern dans eğitimi aldı. Lise hazırlık ile 11’inci sınıftan oluşan farklı yaş gruplarından bir ekibiz” şeklinde konuştu.
‘BİZİM FARKLI BİR HAVAMIZ VAR’
Beden eğitimi öğretmeni Hüsnü Peker, bu sürecin sadece bir yarışmadan ibaret olmadığını vurgulayarak, “Özellikle Orta Avrupa ülkeleri folklör ve modern dansta etkili. Ancak bizim farklı bir tarzımız var. Sion Fire, horon ile, Scent of Anatolia ise Balkan tarzı dans sergiledi. Ekiplerimizin birbirinin tarzını tekrarlamamasına özen gösteriyoruz. Sion Fire sahnede yüksek enerjisi ile öne çıktı; bu ödülü kazanması bizim için sürpriz olmadı” dedi.
‘GURUR VERİCİ’
Fransız okulu olmalarına rağmen Türk kültürünü ön planda tuttuklarını belirten Notre Dame de Sion Lisesi Müdür Yardımcısı Gökçe Bilici, “Gelecek yıl için yeni rotalar ve festivaller planlıyoruz. Amaç sadece ödül kazanmak değil; gençlerin sanatla, kültürle ve disiplinle dünyayı tanımasına yardımcı olmak. Bu tür etkinliklerin öğrencilere kattığı değerler çok büyük. 80 öğrenciyi yurtdışına götürüp tarihi şehirleri gezdirmek ve sahnede heyecanlarına tanıklık etmek büyük bir emek gerektiriyor ama bir o kadar da gurur verici” dedi.
MÜZİKTE ÜÇ AYRI İKİNCİLİK
Notre Dame de Sion, bu yıl müzik alanında da etkili bir katılım gösterdi. Müzik öğretmeni Ela Alpman, öğrencilerin 3 farklı bağımsız grup oluşturarak Türkçe rock coverları ile sahne aldığını belirtti. Mor ve Ötesi gibi sanatçıların parçalarını yorumlayan genç müzisyenler, üç grup halinde ikincilik ödülü kazandı. Alpman, “Öğrenciler, enstrümanlarını yurtdışına ilk kez götürdüler ama sahnede profesyonel bir performans sergilediler. Bu deneyim, onların özgüvenine büyük katkı sağladı. Bazı öğrenciler hem dans hem de müzikte yarışarak çifte başarıya imza attı” diye ekledi.