

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin koordinasyonunda, Kocaeli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen MARMARAKAF etkinliği bugün kapılarını açtı. İzmit’teki Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı “Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
AY ARAŞTIRMA PROGRAMINI ANLATTI
Söyleşide, Türkiye’nin uzay hedeflerini aktaran Gezeravcı, “Ay Araştırma Programı çerçevesinde 2026-2028 döneminde Ay’a erişme amacıyla belirli hedefler koyduk. İlk aşamada, Ay yüzeyinde belirlediğimiz spesifik bir noktaya, dünya üzerinden güvenli bir fırlatma ile atmosferi geçebilen bir roketi sert iniş yaptırmayı planlıyoruz. Sert iniş, programlı olarak çarpma anlamına geliyor. Bu ilk görevde edindiğimiz tecrübeyle birlikte, hemen sonrasında ürettiğimiz bilimsel bir objeyle, Ay’ın yüzeyine hibrit yakıtlı itki motoruyla yumuşak iniş gerçekleştirmeyi ve orada bilimsel araştırmalara başlamayı hedefliyoruz. Eğer hedefimiz yalnızca Ay’ın etrafında bir tur atıp geri dönmek olsaydı, projenin mevcut aşamasında bunu gerçekleştirebilecek durumdaydık. Ancak biz daha aşamalı ve karmaşık bir hedef belirledik; Ay yüzeyine spesifik bir noktada yumuşak iniş yapmayı amaçlıyoruz. İnsanlık, 70 yıl boyunca uzayda faaliyet gösteriyor ama şu ana kadar yalnızca 5 ülke Ay yüzeyine herhangi bir insan ya da objeyi indirebilmiş. Biz, 6. ülke olma hedefine yönelik çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
‘KENDİ ÜLKEMİZ KONTROLÜNDE BİR UZAY LİMANI PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’
Uzaya erişim ve Uzay Limanı Projesi hakkında da bilgi veren Gezeravcı, “Bir diğer önemli hedef uzaya erişim ve uzay limanı projesidir. Bu hedef, 10’lu planlarımız arasındaki en stratejik hedeflerden biridir. İnsanlı uzay misyonları konusunda daha önce aktif olmamış bir ülke olarak 2018’de kendimize bu hedefleri koyduk. Eğer bugün tüm finansmanınız hazırsa ve göndermek istediğiniz insan ya da bilimsel obje mevcutsa, fırlatma için minimum 2-2,5 yıl beklemeniz gerekecektir. Bu süre, normal süreçte geçerlidir; siyasi veya politik etkenler devreye girmediği sürece. Biz, karada, denizde ve havada tam bağımsızlığı öncelik edinmiş bir milletiz. Aynı bağımsızlığı uzayda da sağlamayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, bağımsız uzaya erişimimizi sağlamak için son 15 yıl içinde geliştirdiğimiz savunma sanayinin ilerlemesi de elzem. Bu çerçevede, Ekvator hattı civarında kendi ülkemiz kontrolünde bir uzay limanı projesi üzerinde çalışıyoruz. Proje önemli aşamalara gelmiş durumda; ancak bazı hassasiyetler nedeniyle detayları ilerleyen dönemlerde devlet yetkilileri halkımızla paylaşacak.” ifadelerini kullandı.