

İşlenmiş kıymetli maden ithalatına ilişkin çeşitli ödeme yöntemlerinin düzenlenmesi ile ilgili esaslar belirlendi.
Resmi Gazete'de yayımlanan “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” ile bu düzenleme yürürlüğe girdi.
Bu karar ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatını düzenleme yetkisine sahip oldu.
Önceki uygulama kapsamında Bakanlık, yalnızca işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalatına dair esasları belirliyordu.
Bakanlığın “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'a ilişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i de Resmi Gazete'de yer aldı.
“BEDELSİZ” ÖDEME YÖNTEMİYLE İŞLENMİŞ ALTIN İTHALATI
Tebliğ gereğince, işlenmiş kıymetli madenlerin “peşin”, “mal mukabili”, “vadeli akreditifli”, “kabul kredili”, “vesaik mukabili” ve “bedelsiz” ödeme yöntemleri ile ithalatı yapılabilecek.
Ancak 31 Aralık 2026 tarihine kadar işlenmiş altın ithalatı sadece “mal mukabili”, “vadeli akreditifli” ve “kabul kredili” ödeme şekilleriyle mümkün olacaktır.
Ayrıca Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar dahilinde “bedelsiz” ödeme yöntemi ile işlenmiş altın ithalatı da gerçekleştirilebilecektir.
Düzenleme öncesinde bedeli yurt dışına gönderilmiş işlenmiş altının ithalatı için gümrük beyannamesinin 60 gün içinde tescil edilmesi durumunda, belirlenen tüm ödeme şekilleriyle ithalat yapılabilecektir.
Tebliğin yürürlüğü yarın başlayacaktır.