

Çankaya ilçesinde bulunan Alacaatlı Mahallesi'ndeki 26 katlı binanın 10'uncu katında, 12 Temmuz tarihinde meydana gelen yangında Hüsniye Çelik Şahin (32), 3,5 aylık oğlu Aras Şahin ve sitenin güvenlik görevlisi Muharrem Çetinkaya (63) yaşamını yitirdi. Yangın sırasında binada mahsur kalan vatandaşlar itfaiye ekiplerince kurtarılırken, aralarında itfaiye çalışanlarının da bulunduğu 46 kişi dumandan etkilendi. Yangınla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan 6 şüpheliden müteahhitler B.Ş. ve K.D. ile şantiye şefi İ.K. tutuklandı, 3 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında hazırlanan raporlara dayanarak, yapı denetim şirketi sahibi Y.S.K. da gözaltına alınıp tutuklandı.
'AHŞAP KAPILAR YANDI, YANGIN KORİDORLARA TAŞINDI'
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan yangın raporu, soruşturma dosyasına eklendi. Rapor, 'Hayata Değer' sloganıyla tanıtımı yapılan ve daireleri satışa sunulan binadaki eksiklikleri gün yüzüne çıkardı. Raporda, 26 katlı binanın giriş katından çatıya kadar uzanan dikey şaft boşluğunun (elektrik tesisatı aktaran tünel) katlardaki koridorlara açılan bölümlerinin ahşap kapı ile kapatıldığı belirtildi. Çoğu katlarda bu şaft boşluğunun bina sakinleri tarafından depo olarak kullanıldığı ve çeşitli eşyaların (bisiklet, skoter, boya, parke, ahşap ürünler, plastik malzemeler, kağıt, karton vb.) yerleştirilmesi nedeniyle yangın yükünün arttığı ifade edildi. Yangın damperlerine sahip olmayan şaft boşluğundan geçen kabloların yanmaz özelliği bulunmadığı ve bu durum sonucunda yangının hızla yukarıya ve aşağıya ilerlediği tespit edildi. Şaft boşluğunda yer alan kablolar, konulan çeşitli malzemelerin ve ahşap kapıların yanmasıyla yangının kat koridorlarına yayıldığı, yangın panik kapılarının kendiliğinden kapanmalarını sağlayan mekanizmanın yokluğu nedeniyle açık kaldığı da raporda bildirildi.
YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİNDE SU YOK
Raporda ayrıca, kat koridorlarında yangın dolaplarının mevcut olduğu ancak spring (yangın söndürmeye yukarıdan müdahale prensibine dayalı püskürtme yöntemi) sisteminin su bulunmaması nedeniyle çalışmadığı bilgisi yer aldı. Yangın dolaplarındaki su seviyesinin yetersiz olduğu, bodrum kattaki su deposunun tahliye vanasının açık olduğu ve bu alanda su bulunmadığı, ayrıca binanın garaj bölümünde yangın dolabı vanasının mevcut olmadığı kaydedildi. Ayrıca, acil durum asansörünün çalışmadığı, kontrol sırasında 4 ve 5'inci katlar arasında bazı sorunların olduğu, cepheden kurtarma yapacak araçlar için boş alanın yeterli olmadığı vurgulandı.
İtfaiye ekipleri, tahliye çalışmaları sırasında katlardaki yangın dolaplarındaki hortumları çıkararak yangına müdahale etmeye çalıştı; ancak sistemde su bulunmaması nedeniyle bu çabalar başarısız oldu. Bina yangın söndürme sistemi üzerinden üst katlara arazözle su vermeye çalışıldı, ancak bu sefer de tahliye borusunun vanasının açık olması nedeniyle su bodrum ve garaj bölümüne aktı.
ELEKTRİK İLETİM HATTINDAN ÇIKTI
Raporda, yangının çıkış nedeni hakkında da bilgilere yer verildi. Binanın şaft boşluğundan geçen elektrik iletim hattının 10'uncu kat seviyesinde metal gövdesinin deformasyona uğraması sonucu aşırı ısınma, gevşek bağlantılar gibi sebeplerle meydana gelen şase/ark/patlama nedeniyle yangın başladığı belirtildi. Busbarın yakınındaki elektrik kablo izolelerinin yanmaya başlaması ve bu durumun üst üste gelmesi sonucunda kıvılcım ve alevlerin çeşitli yanıcı malzemelere sirayet ederek yangını büyüttüğü ifade edildi. Bu şekilde yangının nasıl çıktığı hakkında bilgi verildi.
Yangın ile ilgili soruşturma süreci devam etmektedir.