reklam
reklam
DOLAR40,3903% -0.01
EURO47,2808% 0.48
STERLIN54,5488% 0.63
FRANG50,6334% 0.47
ALTIN4.408,85% 1,34
BITCOIN118.106,22-0.049
reklam

Atıklar çöp değil ham madde olacak

Yayınlanma Tarihi : Google News
Atıklar çöp değil ham madde olacak
reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayeleri altında yürütülen Sıfır Atık Kampanyası, artık bir yaşam tarzı haline geldi. Türkiye'nin uluslararası düzeydeki Sıfır Atık Hareketi'nin yeni aşaması olan Depozito Yönetim Sistemi ile çok önemli adımlar atılıyor. Pilot il olarak Şubat ayında Sakarya'da hayata geçirilen uygulama, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başarıyla devreye alındı. İkinci aşamada ise Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya'da altyapı çalışmaları başlatıldı. Bu illerde vali ve belediye başkanlarının katılımıyla son istişare toplantıları yapıldı ve iade makinelerinin kurulumu için çalışmalara başlandı. Böylelikle sisteme entegre olan il sayısı 7'ye ulaşmış oldu.

81 İL İÇİN GERİ SAYIM
Projenin son aşamasında, 81 il için süreç hız kazandırılacak. Bakanlık, bu konuda yıl sonunda tüm illerde uygulamayı başlatmayı hedefliyor. 2026 yılı başlamadan önce uygulamanın tüm il ve ilçelerde devreye girmesi planlanıyor. Yeni yıl itibarıyla ülke genelinde yaklaşık 4 bin 500 iade makinesi güvenli noktalarda hizmete sunulacak. Uygulama sayesinde vatandaşlar, Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) adlı mobil uygulama üzerinden QR kodu okuyarak atıklarını iade makinelerine bırakıp 25 kuruşluk depozito ücretini e-cüzdanlarında biriktirebilecek.

DİJİTAL TAKİP
Dev yatırım kapsamında iade makinelerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için gerekli tüm önlemler alındı. Bu amaçla makineler, genellikle bakanlıklar, valilikler, belediyeler ve il müdürlükleri gibi kamu alanlarında ve büyük marketlerde kuruluyor. Böylelikle cihazların fiziki güvenliği de sağlanmış oluyor. Ayrıca Bakanlık tarafından geliştirilen dijital sistem üzerinden makinelerin doluluk oranları saatlik olarak izleniyor. Makinelerin hazineleri dolduğunda ekipler bölgeye yönlendiriliyor ve atıkların hızlıca boşaltılması sağlanıyor.

SANAYİYE DOPİNG ETKİSİ
Sistemin 2026 yılında tam anlamıyla devreye girmesiyle birlikte yıllık 520 milyon euroluk bir kazanç hedefleniyor. Senelik olarak toplam 25 milyar atık şişenin toplanması beklenen bu proje, tekstil sektöründen otomotive kadar birçok sektördeki hammadde ihtiyacını yerli kaynaklarla fazlasıyla karşılayacak. Depozito Yönetim Sistemi sayesinde elde edilecek 520 milyon euroluk büyük kaynak, devlete yeni yatırımlar için geniş bir hareket alanı sunacak. Bu kaynak ile birlikte deprem dayanıklı 10 bin yeni konut ve 150'den fazla yeni okul inşa edilebilecek.

reklam

YORUM YAP