

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a onay verdi. Mahkeme, tartışmalı yasayı Anayasa’ya uygun bulmuş olup, iptal ve yürürlüğün durdurulması taleplerini geri çevirdi. Kararın detayları önümüzdeki günlerde açıklanacak.
CHP, 17 maddeden oluşan 7527 sayılı yasa ile ilgili 16 maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için AYM’de dava açmıştı. Başvuruda, söz konusu yasanın hayvan hakları, kamu yararı ve yaşam hakkına aykırı düzenlemeler içerdiği ileri sürüldü.
KARARIN ARDINDAN EYLEM
AYM Genel Kurulu, başvuruyu dün ele alarak nihai karara vardı. Yüksek mahkeme, yasayı Anayasa’ya uygun bularak, itirazdaki hayvan hakları ve kamu yararı konusunda sunulan gerekçeleri yeterli görmedi. AYM, tartışılan yasanın bir kısım maddelerinde oybirliğiyle, bazı maddelerinde ise oyçokluğuyla başvuruyu red etti. Mahkemenin kararının ardından bazı sivil toplum kuruluşları ve barolar eylem düzenledi.
ÖTENAZİ DE İÇERİYOR
AYM onayı alan yasa, sokaktaki tüm köpeklerin toplanarak sahiplendirilinceye kadar barınaklarda tutulmasını öngörüyor. Yerel yönetimlere bakım evi kurmaları ve mevcut şartları iyileştirmeleri için yasayla 31 Aralık 2028’e kadar süre tanınıyor. Ayrıca, yerel yönetimlerin sokakta bulunan hayvanları bakım evine aldıktan sonra rehabilite edebileceği, belirli koşullarda hayvanların ötanazisi konusunda usul ve esasların da düzenleneceği belirtiliyor.
4 MİLYON SOKAK KÖPEĞİ VAR
Türkiye’de yaklaşık 4 milyon sokak köpeği bulunduğu, buna karşılık mevcut 322 barınaktaki toplam kapasitenin 105 bin olduğu ifade edildi. Bu nedenle, yeni barınakların inşa edilmesi ve mevcut barınaklarda kapasite artışı sağlanmadan, sokak köpeklerinin bir bütün olarak uyutulması durumunun yaşanacağı, bu sebep dolayısıyla yasanın uygulanamayacağı iddia ediliyor.