

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından düzenlenen ‘Engelli Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma’ programına katıldı. Etkinlikte Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi tanıtıldı. Engelli istihdamının önemine vurgu yapıldığı programda, MEV Gökkuşağı Özel Eğitim Okulu öğrencileri müzikli bir gösteri sundu. Bakan Işıkhan, öğrencilere ve öğretmenlere çiçek takdim etti.
‘ÇALIŞAN TÜRKİYE, GÜÇLÜ TÜRKİYE’DİR’
Işıkhan, engelli bireylere yönelik çalışmalarını aktarıp, “Türkiye genelinde 10 bin engelli vatandaşımız için İşgücü Uyum Programı kapsamında ayrı bir kontenjan tahsis ediyoruz. Bu adım sayesinde; engelli bireyler kamu kurumlarında kısmi zamanlı iş imkanı bulacak. Ayrıca özel sektöre geçişlerini desteklemek için önemli eğitimler vererek beceriler kazandıracağız. ‘Türkiye Yüzyılı’na uyacak bir istihdam vizyonu ile ilerliyoruz. Çalışan Türkiye, güçlü bir Türkiye’dir. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın talimatları ve vizyonuyla hayata geçirdiğimiz Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi’nin hayırlara vesile olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.
‘ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER, İŞ HAYATINA KAZANDIRILACAK’
Bakan Işıkhan, özellikle otizm spektrum bozukluğu, Down sendromu ve serebral palsi gibi özel gereksinimler taşıyan bireyler için ilk kez uygulanacak Destekli İstihdam Projesi’ne dikkat çekti. Işıkhan, bu modelin 3 ana destek alanıyla öne çıktığını belirtti. “Bu bireyleri istihdam eden işverenlere ücret desteği sağlayacağız. Böylece işverenin engelli istihdamına yönelik ekonomik yükünü hafifletmiş olacağız. Ayrıca iş koçluğu desteği sunarak, işe alım süreci, oryantasyon, görev uyumu ve günlük iş akışlarında bireylere hem teknik hem de sosyal destek verilmesini hedefliyoruz. İş koçları, sadece bireylere değil, işverenlere ve iş arkadaşlarına da rehberlik ederek sürecin çok boyutlu bir şekilde yönetilmesine katkı sunacak. Son olarak, engellilerin istihdam edilebilirliklerini artıracak donanımlar için, projedeki toplam engelli hibe tutarının yüzde 25’i kadar iş yeri düzenleme desteği sağlayacağız” dedi.
‘KAMUDA ENGELLİ İSTİHDAMI, YASAL YÜKÜMLÜLÜĞÜN YÜZDE 134’ÜNE ULAŞTI’
Işıkhan, kadınların ve gençlerin iş gücüne katılımını artırmaya yönelik yürütülen programların sonuçlarını görmeye başladıklarını belirtti. “Bugün, engelli istihdamıyla ilgili politikalarımızın saha sonucunu net bir şekilde görebiliyoruz. Kamu sektöründe engelli istihdamı, kota fazlası çalışan engellilerle birlikte; yasal yükümlülüğün yüzde 134’üne, özel sektörde ise yüzde 103’üne ulaşmış durumda. Bu, uyguladığımız politikaların gerçek hayatta karşılık bulduğunun en belirgin göstergesidir. 2025 için koyduğumuz hedefler de bu vizyonun bir yansıması olacaktır. Bu yıl 500 bin kadın, 500 bin genç, 45 bin engelli birey ve 275 bin yükseköğretim mezunu vatandaşımızı istihdama kazandırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
‘HİBE DESTEĞİNİ 580 BİN LİRAYA ÇIKARDIK’
Işıkhan, engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarının kullanılmasına yönelik yönetmelikte bazı önemli değişiklikler gerçekleştirdiklerini ifade etti. “Engelli projeleri artık İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarına götürülme zorunluluğundan kurtuluyor. Bu, başvuru sürecini hızlandıracak. Ayrıca, mevcut durumda komisyon yılda sadece 2 kez toplanıyordu, yeni düzenlemeyle yılda 6 defa toplanabilecek. Bu sayede daha fazla proje çağrısı yapabileceğiz. Yılbaşından itibaren hibe desteklerini artırarak bu alandaki etkimizi genişletiyoruz. 2025 itibarıyla engelli bireylere hibe desteğini 400 bin liradan, 580 bin liraya çıkardık” dedi.
’17 BİN ENGELLİ VATANDAŞ İSTİHDAM EDİLDİ’
Işıkhan, 2002 yılından bu yana yaklaşık 550 bin engelli bireyin istihdama katılmasına yardımcı olduklarını aktararak, “2024 yılı itibarıyla bu sayı 45 bini aşmış durumda, 2025 yılı ilk çeyreği itibarıyla ise yaklaşık 17 bine ulaşılmıştır. ‘Her engellinin bir iş koçu olacak’ prensibiyle hayata geçirdiğimiz Engelli İş Koçluğu uygulamamız, 81 ilde 120 birimde aktif olarak sürmektedir. 2014 yılından bu yana 65 binden fazla engelli birey, iş başı eğitim programlarımızdan ve mesleki eğitim kurslarımızdan yararlanmıştır. Çalışan Bildirim Sistemi ile engelli istihdam yükümlülüğünün tespitinin otomatikleştirilmesini ve sürecin hızlandırılmasını amaçlıyoruz. Ayrıca, engelli çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işverenlerden alınan idari para cezalarının, engelli ve eski hükümlü bireylerin istihdamını destekleyen projelerde kullanılacağını hatırlatmak isterim” diye konuştu.