

Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un katılımıyla Ankara Hakimevi'nde gerçekleştirildi.
Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde planlı, uzun vadeli hedeflerle, sağlam ve güçlü bir altyapı inşa ettiklerini ifade etti. Yüksek katma değerli, rekabetçi ve sürdürülebilir üretim odaklı kalkınma modeli ile Türkiye'yi dünyanın önde gelen üretim ve teknoloji üsleri arasına taşımayı başardıklarının altını çizen Kacır, Türk sanayi sektörünün güçlü, rekabetçi ve çevik üretim yetenekleri ile Avrupa değer zincirlerinin merkezinde yer aldığını vurguladı.
Günümüzde 1600'den fazla AR-GE ve tasarım merkezinde müteşebbis ve mühendislerin yenilikçi ürünler geliştirdiğine dikkat çeken Kacır, “Sayıları 108’e ulaşan teknoparklarımızda, 11 bin 500'den fazla firma AR-GE ve inovasyon odaklı çalışmalar yapıyor. Türkiye Yüzyılı'nda, bilim, teknoloji, AR-GE ve yüksek teknolojili üretimde dünyada söz sahibi, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını sağlamış bir Türkiye'yi toplumun tüm kesimlerini kalkınma sürecine dahil ederek inşa edeceğiz. Bu doğrultuda, Türk kadınlarının ekonomik ve sosyal hayata katılımını en üst düzeye çıkararak sahip oldukları yüksek potansiyeli kullanmaya kararlıyız.” dedi.
“7 TURCORN'UN 4'ÜNÜ KADIN GİRİŞİMCİLER KURDU”
Bakan Kacır, Türkiye'de kadınların bilim, teknoloji ve girişimcilikte birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığını belirterek, insansız hava araçları ve yerli otomobil projelerinde Türk kadınlarının önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Kacır, girişimcilik ekosisteminde ortaya çıkan 7 Turcorn'un 4'ünün kadın girişimciler tarafından kurulduğuna dikkat çekerek, Bakanlık olarak Türkiye'de kadınların bilim ve teknolojide daha fazla yer almasını ve kadın girişimciliğinin desteklenmesini sağlamak için gerekli adımları atmaya devam ettiklerini dile getirdi.
Akademik ve kamuya yönelik programlarda 21 binden fazla kadın araştırmacının desteklendiğini ve Kadın Girişimciliği İnisiyatifi'nin başlatıldığını hatırlatan Kacır, “Son 23 yılda TÜBİTAK aracılığıyla, bilim insanlarına yönelik destek programları çerçevesinde 200 bin kadın araştırmacıya 22,4 milyar lira destek sağladık.” şeklinde konuştu.
“HEDEFİMİZ TÜRKİYE YÜZYILI'NIN, TÜRK KADININ YÜZYILI OLMASI”
Kacır, KOSGEB programlarında kadın istihdamını öncelikli bir hedef olarak gördüklerini ve kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını belirterek, kadın istihdamı ve girişimciliğinin, Türkiye'de bölgesel kalkınmanın motoru olan kalkınma ajanslarının 2024-2025 dönemi ana teması olarak belirlendiğini vurguladı. Bu çerçevede, destekledikleri projelerle 8 bin 500'den fazla kadını istihdama kazandırdıklarını aktardı.
Kacır, “8 bin 300'den fazla kadın girişimciyi destekledik. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ile kadınların istihdam edilebilirliğini artırmak ve kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla 227 projeye 1,8 milyar lira destek sağladık. Kadınların emeğini, bilgisini ve üretkenliğini değerlendirmek için daha birçok adım atacağız. Bakanlık olarak, kadınların üretim ve girişimcilikte daha da güçlü bir şekilde var olmalarını sağlamak için her türlü çabayı göstereceğiz. Kadınların ekonomik ve sosyal yaşama aktif katılımı için kamu kurumlarıyla, sivil toplumla işbirliği içerisinde hareket etmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Hedefimiz Türkiye Yüzyılı'nın, Türk kadının yüzyılı olmasıdır. Bu bağlamda, Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu'nun, kurumlar arası işbirliğinin artmasına, ortak politikaların geliştirilmesine ve kadınların toplumsal yaşamda daha güçlü bir şekilde yer almasına katkıda bulunacağına inanıyorum. Bakanlık olarak, kurulun çalışmalarına her türlü desteği vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.