reklam
reklam
DOLAR39,0271% 0.21
EURO44,6156% 0.65
STERLIN53,0957% 0.66
FRANG47,5998% 0.33
ALTIN4.201,97% -0,05
BITCOIN109.288,930.981
reklam

Bakan Kacır: Ortak çalışmaları güçlendirmeye dönük adımları ele aldık

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bakan Kacır: Ortak çalışmaları güçlendirmeye dönük adımları ele aldık
reklam

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakan Kacır’ın OECD Bölgesel Kalkınma Politika Komitesi (RDPC) tarafından Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen “Dayanıklı Yerleşimler İçin Bölgesel Kalkınmayı Güçlendirme” başlıklı Bakanlar Toplantısı’na katıldığı belirtildi.

Kacır, toplantıda Türkiye’nin üretim ve teknolojik kalkınma alanındaki önemli ilerlemelerine dikkat çekti.

Türkiye’nin dinamik iş gücü, stratejik konumu ve güçlü sanayi altyapısıyla Avrupa’nın küresel değer zincirleri içinde giderek daha önemli bir aktör haline geldiğine işaret eden Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Sadece büyümeyi teşvik etmiyoruz, aynı zamanda bölgesel uyumu güçlendirmeye ve eşitsizlikleri etkili bir biçimde ele almaya da kararlıyız. Bu anlamda kalkınma ajanslarımız ve bölge kalkınma idarelerimiz kilit rol oynamaktadır. Bu kuruluşlar, ulusal sanayi ve inovasyon stratejilerimizi her bölgenin potansiyeli ve öncelikleri ile uyumlu hale getiren önemli bir köprü vazifesi görmektedir.”

“TÜRKİYE, DİJİTAL DÖNÜŞÜME YÜREKTEN İNANIYOR”

Kacır, “Rekabet Gücünü Artırmak İçin Bölgesel Kalkınma Politikalarından Yararlanmak” oturumunda Türkiye’nin Dijital Avrupa Programı’na aktif katılımının ve kurduğu 5 Avrupa Dijital İnovasyon Merkezinin (EDIH), Avrupa dijital ekosistemiyle entegrasyonunu sağladığını ifade etti.

Bu merkezlerin KOBİ’ler ve kamu kurumları için teknoloji test imkanları, beceri geliştirme faaliyetleri ve inovasyon finansmanına erişim sağladığını belirten Kacır, “Türkiye, herkes için müreffeh bir geleceği güvence altında alan kapsayıcı, dayanıklı ve işbirliğine dayalı bir dijital dönüşüme içtenlikle inanmaktadır.” dedi.

16 DÖNÜŞTÜRÜCÜ PROGRAM ALTINDA TOPLAM 673 PROJE

Kacır, “Bölgelerde, Şehirlerde ve Kırsal Alanlarda Küresel Dönüşümlere Karşı Dirençlilik İnşası” oturumunda bölge kalkınma idaresi eylem planlarını tamamladıklarını açıkladı.

Bölgesel büyümeye yeni bir ivme kazandırmayı ve ülkenin elde ettiği kazanımları ilerletmeyi hedeflediklerini vurgulayan Kacır, şunları söyledi:

“2024-2028 dönemini kapsayan mevcut eylem planlarımıza 16 dönüştürücü program altında toplam 673 proje dahil edilmiştir. Bu projelerin hayata geçirilmesi için önümüzdeki 5 yıl içinde yaklaşık 45 milyar dolar yatırım öngörülmektedir. Yenilenecek teşvik mekanizmamızın temel yapı taşı da Yerel Kalkınma Hamlesi Programı’dır. Bu program ile yerel kaynakları kullanan ve her il için anlamlı değer üreten projelere yatırımları yönlendirmeyi amaçlıyoruz.”

“KALKINMA POLİTİKALARINI ÜÇ ANA BAŞLIKTA ELE ALDIK”

Toplantıların ardından Polonya temaslarını değerlendiren Kacır, ana yaklaşımın “yerel kalkınmanın, bölgesel kalkınmanın ulusal kalkınmada oynadığı rolleri ve ülkelerin tecrübelerini paylaşmalarını” vurguladı.

Dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve demografik dönüşüm başlıklarını ele aldıklarını kaydeden Kacır, farklı bölgelerdeki değişikliklere dikkat çekti.

“BÖLGESEL KALKINMA POLİTİKALARINDA YEREL YAKLAŞIMLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Kacır, yeşil dönüşümün farklı bölgelerde değişen etkileri bulunduğunu, bazı bölgelerde emisyon düzeyi yüksek sektörlerin hâkim olduğunun altını çizdi.

Demografik dönüşümün dünya genelinde yaşlanan nüfustan kaynaklanan sorunlar yarattığını ifade eden Kacır, “Bu bağlamda, yerel yaklaşımlara ihtiyacımız var. Tüm toplantılarda, karşılıklı yürütülen çalışmaları istişare ettik.” dedi.

“ORTAK ÇALIŞMALARI GÜÇLENDİRMEYE DÖNÜK ADIMLARI ELE ALDIK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, son 22 yılda bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmaya yönelik adımları katılımcı ülkelere aktardıklarını belirten Kacır, Türkiye’nin “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi” kapsamındaki hedeflerini paylaştığını açıkladı.

Kacır, kalkınma ajanslarının 26 bölgede bölgesel kalkınma politikalarının yürütücü kurumları olduğunu vurgulayarak, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası projelerinin Türkiye için önemli olduğunu ifade etti.

İkili görüşmelerde diğer ülkelerdeki kalkınma ajanslarıyla yürütülecek projeleri değerlendiren Kacır, “Ortak çalışmaları güçlendirmeye dönük adımları ele aldık. Komşu ülkelerde ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde Türk sanayinin ve inşaat sektörünün daha etkin şekilde yer alabilmesi için alacağımız adımları değerlendirdik. Bölgesel kalkınma politikalarımız, 86 milyon olarak topyekun kalkınmamıza güç katacak ve tüm şehirlerimizin Türkiye Yüzyılı yolculuğunda güçlü bir şekilde yer almasını sağlayacaktır.” diye konuştu.

reklam

YORUM YAP

reklam

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    39,002939,0271% 0.21
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    44,501244,6156% 0.65
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    52,997553,0957% 0.66
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    47,552947,5998% 0.33
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    28,477628,5015% 0.48
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    6.722,396.870,23% -0,05
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    4.201,504.201,97% -0,05
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    109.288,930.981
reklam

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış