

BİGG Spor Ödülleri Töreni'ne katılan Bakan Kacır, etkinlik öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Törenin Gençlik ve Spor Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini belirten Kacır, “2021 yılından bu yana Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK, Gençlik ve Spor Bakanlığı'mız ile işbirliği içinde BİGG Spor Projesi'ni sürdürüyoruz. Türkiye'nin milli teknoloji hedefleri doğrultusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde tüm alanlarda yerli ve milli teknoloji geliştirme amacımız var. Spor da bu hedeflerden bağımsız değil.” dedi.
Son 23 yılda kurulan spor altyapılarıyla Türk sporcuların uluslararası alanda başarılar kazandığını vurgulayan Bakan Kacır, “TÜBİTAK, her yıl yüzlerce teknoloji girişimcisine 900 bin lira yatırım yapıyor.” ifadesini kullandı.
“KÜRESEL SPOR TEKNOLOJİLERİ PAZARININ BÜYÜKLÜĞÜ 26 MİLYAR DOLARI AŞTI”
Bakan Kacır, törende yaptığı konuşmada, teknolojinin spor endüstrisindeki gelişmelere dikkati çekerek, sporun artık sadece fizyolojik yeteneklerle değil, aynı zamanda dijital zeka ve algoritmik analizler ile bir araya geldiğini belirtti.
Kacır, “Giyilebilir cihazlardan artırılmış ve sanal gerçeklik sistemlerine, taraftar etkileşim platformlarından gerçek zamanlı analitiklere kadar, teknolojinin spor üzerindeki yenilikçi uygulamaları yeni standartlar belirliyor. Sporda başarı, artık sadece yetenek ve antrenmanla değil, veriye dayalı bilgi ve ileri teknolojinin birleşmesi ile elde ediliyor.” dedi. Küresel spor teknolojileri pazarının yıllık büyüklüğünün 26 milyar doları aştığını kaydeden Kacır, bu sayının 2032'ye gelindiğinde 139 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü ifade etti.
Kacır, Türkiye’nin güçlü AR-GE ve inovasyon ekosistemi ile spora yüksek ilgi duyan dinamik nüfusunun, spor teknolojilerinde dünya çapında başarılı hikayeler yazma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Hedeflerinin Türkiye'yi bu alanda üretken, yönlendirici ve ihraç eden bir inovasyon merkezi haline dönüştürmek olduğunu vurgulayan Kacır, “Farklı branşlarda elde ettiğimiz başarıları, yüksek teknolojiyle harmanlayarak ileri taşımayı ve bu başarıları kalıcı hale getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
Kacır, aralarında 265 firmanın bulunduğu teknoparklarda yürütülen spor alanındaki inovatif çalışmalara destek verdiklerini, son 23 yılda TÜBİTAK destek ve burs programlarıyla spor alanında 314 projeye 1,8 milyar lira destek sağladıklarını bildirdi.
“İLK 5 SIRADA YER ALAN GİRİŞİMCİLERİMİZE 4,5 MİLYON LİRA DESTEK SAĞLADIK”
Bakan Kacır, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri BİGG Spor Ödülleri Yarışması ile spor ve teknolojiyi bir araya getirdiklerini belirtirken, “Girişimcilerin spor teknolojilerine yönelik yenilikçi fikirlerinin ticarileşmesini sağlıyoruz.” dedi.
2021 Ekim ayında başladıkları ilk çağrının ardından ödül almaya hak kazanan 5 girişimciye 1 milyon lira civarında ödül verdiklerini aktaran Kacır, 2023 Ekim'inde yapılan ikinci çağrıda 67 girişimin başvurduğunu ve ilk 5 sırada yer alan girişimcilere toplam 4,5 milyon lira destek sağladıklarını kaydetti.
Bakan Kacır, geçen aralık ayında duyurdukları üçüncü çağrının ardından sporda çeşitli kategorilerde 58 girişimin başvurduğunu belirterek, girişimcilerin ödüllerini takdim ettiklerini ifade etti.
Kacır, teknoloji girişimciliğinin Türkiye'yi dünya sahnesinde hak ettiği konuma taşıyacak önemli bir dönüşüm aracı olduğunun altını çizerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bu alandaki girişimcilerin her zaman destekçisi olacağını sözlerine ekledi.
TÜBİTAK BİGG programıyla 2 bin 494 teknoloji girişiminin kurulmasına öncülük ettiklerini dile getiren Kacır, girişimlerin uluslararası ölçekte büyümesine yardımcı olmak için 'Turcorn 100 Programı'nı başlattıklarını ve bu programa toplam 25 Turcorn adayını dahil ettiklerini belirtti.