

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İdari Yargı Değerlendirme Programı’na katılarak önemli mesajlar verdi. Bakan Tunç, son 23 yılda anayasada yapılan değişikliklerle temel hak ve özgürlüklerin güçlendirildiğini, hak arama yollarının artırıldığını, demokratik hukuk devleti ilkesinin tahkim edildiğini ve ülkenin yüksek standartlı bir demokrasiye kavuşması adına önemli reformlara imza attıklarını vurguladı.
TÜRKİYE’NİN HUKUK DEVLETİ VASFINI DAHA DA GÜÇLENDİRDİK
İdari yargının güçlendirilmesine yönelik önemli ilerlemelerin kaydedildiğini belirten Bakan Tunç, “Daha önce memurlar ve diğer kamu görevlilerine verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolu kapalıydı. 2010 Anayasa değişikliğiyle bu cezaları idari yargı denetimine açtık. Ayrıca, Yüksek Askeri Şura’nın terfi işlemleri ve diğer ilişik kesme kararlarına karşı dava açılabilmesini sağladık. 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile askerî ve sivil yargı arasındaki ayrımı kaldırarak Türkiye’nin hukuk devleti vasfını daha da güçlendirmiş olduk” dedi.
DAVALARIN GÖRÜLME SÜRELERİNİ KISALTTIK
2017 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı kararları da dahil olmak üzere yürütmenin hukukilik denetiminin güçlendirilmesi sağlandığını kaydeden Bakan Tunç, “Yargılama sürelerini kısaltmak için 2014 yılında 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda ivedi yargılama usulü ihdas ettik. Bu süreçte davaların daha hızlı görünmesini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
YENİ BÖLGE MAHKEMELERİ GELİYOR
Doğrudan temyiz usulünü hukuk yargılamalarında yaygınlaştırmayı planladıklarını aktaran Tunç, “2020 yılında Adana ve 2021 yılında Bursa’da yeni Bölge İdare Mahkemeleri kurarak sayıyı 9’a çıkardık. Yeni mahkemelerle adalete erişimi kolaylaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.
İDARENİN CEVAP SÜRESİNİ 30 GÜNE İNDİRDİK
İdari yargılama usulü kanununda yapılan değişikliklerle idarenin vatandaşlara cevap süresini 60 günden 30 güne indirdiklerini belirten Tunç, “Bu gelişme ile yargısal süreçlerin daha hızlı ilerlemesini sağladık” şeklinde konuştu.
ANA HEDEF ADALETİN HAKKIYLA YERİNİ BULMASI
Tüm bu çalışmaların ana hedefine vurgu yapan Tunç, “Hukuk devleti, adaletin tecelli edebilmesi için tarafsız bir yargıya ihtiyaç duyar. 23 yılda güvenilir bir yargı sistemi oluşturmak için büyük reformlar gerçekleştirdik” dedi.
HER BİR HEDEFİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ
Adaletin erişimini kolaylaştırmayı amaçladıklarını kaydeden Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde 264 yeni faaliyet belirlediklerini ifade ederek, önümüzdeki dönemde bu faaliyetlerin hayata geçeceğini vurguladı.
MÜSTAKİL ADLİYE SAYISI 382’YE ÇIKTI
Yargı teşkilatının fiziki imkânlarını artırarak 2002’de 78 olan müstakil adliye sayısını 382’ye yükselttiklerini belirten Tunç, 2025 Yılı Yatırım Programı’nda 68 yeni adliye yapımının planlandığını açıkladı.
23 YILDA ÖNEMLİ MESAFELER KAT ETTİK
Son 23 yılda önemli gelişmeler kaydettiklerine dikkat çeken Bakan Tunç, “2002 yılında 19 bin 349 olan hâkim ve savcı sayısını 25 bin 695’e çıkardık” diye konuştu.
MAHKEME SAYILARI
2002 yılında 3 bin 727 olan mahkeme sayısı, yüzde 130 artışla 8 bin 632’ye ulaştı. Son iki yılda da önemli sayıda İlk derece Mahkemesi kuruldu.
KARAR VERME SAYILARI
2023 yılında İdari Yargı teşkilatı, 860 bin 477 dosyada karar vererek 2024 yılında bu sayıyı 905 bin 531’e çıkardı.
DEPREM BÖLGELERİNE GEREKLİ ADLİ TEDBİR ALINDI
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası gerekli tedbirlerin alındığını belirten Bakan Tunç, bölgede çok sayıda adli mahkeme kurulduğunu vurguladı.
DEPREM BÖLGELERİNİN FİZİKİ KOŞULLARI İYİLEŞİYOR
Adalet hizmetlerinin daha iyi şartlarda sunulabilmesi amacıyla deprem bölgesinde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Bakan Tunç, 2025 yılı yatırım programına dair detaylar verdi.