

Milli Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın destek verdiği 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetiminde İstanbul Fuar Merkezi'nde devam ediyor. Bu fuar, pek çok önemli protokole ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Roketsan ile Türksat arasında gerçekleştirilen “Uydu Fırlatma ve Uzay Sistemleri Alanında İş Birliği Protokolü” imza törenine katıldı.
İmza töreninin ardından medya mensuplarına açıklamalarda bulunan Uraloğlu, Roketsan ile Türksat arasındaki protokolün önemini vurguladı ve bu anlaşmayı desteklediklerini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Roketsan standında sergilenen TAYFUN BLOK-4 füzesine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Füze üretimiyle ilgili bilgileri aldık. Fuar genelinde oldukça fazla ürün sergileniyor. Savunma sanayisindeki her ilerleme, yapılan her icat, ürünlerin yerlileştirilmesi ve geliştirilmesi bizim için büyük önem taşıyor. Bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve bu ürünleri ulaştırma alanında kullanıyoruz. Yerli firmalarımızı desteklemeye gayret ediyoruz. Destekledikçe, bu firmalar kendilerini geliştiriyor ve sadece bizim değil, dünya genelinin ihtiyaçlarına yönelik ürünler üretiyor ve pazarlıyorlar.”
IDEF 2025'in bu sektörde önemli bir yer taşıdığını belirten Uraloğlu, alanın geçen yıla göre yüzde 40 büyüme gösterdiğini aktardı.
Uraloğlu, fuara çok sayıda ziyaretçinin ilgi gösterdiğini hatırlatarak, halka açılmasının ardından bu yoğunluğun daha da artacağını ve vatandaşların Türkiye'nin savunma sanayisindeki ilerlemeleri daha yakından takip edebilme fırsatına sahip olacaklarını belirtti.
Kalkınma Yolu ve Orta Koridor projeleri hakkında bir Azerbaycan televizyon kanalı tarafından yöneltilen soruyu yanıtlayan Uraloğlu, şu şekilde konuştu:
“Ulaştırma koridorları bizim için çok kıymetli. Azerbaycan, hem demir yolu hem de kara yolu ile ilgili yapım çalışmalarını yürütüyor. Biz de Kars-Iğdır-Nahçıvan projesine bu sene başlıyoruz, kredi anlaşması tamamlandı. Nahçıvan ile Zengezur Koridoru ile ilgili olarak Azerbaycan ve Ermenistan tarafı gerekli görüşmeleri yürütüyor. Biz de bu konuda yapıcı katkılar sağlama gayretindeyiz. Bu sorun kısa sürede çözülecektir ve Türk dünyasına daha doğrudan bir koridor sunmuş olacağız.”
Uraloğlu, yerli ve milli uydu olan Türksat 6A'nın uzaya fırlatıldığını hatırlatarak, “Dünyada uydu üreticisi konumuna sahip 11. ülke olduk. Sadece kendi ihtiyacımızı değil, dünya genelindeki ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak pazarlama çabası içerisindeyiz. Azerbaycan ve farklı ülkelerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Türksat 7A'nın proje ve tasarım süreçlerini de yürütüyoruz. Bu projeyi de yerli ve milli olarak tasarlayıp, üretip uzaya göndereceğiz.” dedi.