

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın katılımıyla Ticaret Bakanlığı'nda düzenlenen Ürün Güvenliği Haftası Açılış Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu.
Uraloğlu, ürün güvenliğinin yalnızca tüketici sağlığı için değil, ülkenin ekonomik rekabet gücü ve uluslararası imajı için de kritik bir unsur olduğunu vurguladı. Piyasada bulunan ürünlerin güvenliği ve teknik standartlara uygunluğunun kamu denetimleriyle sağlandığını belirtti.
Bakanlıklarının, gezi tekneleri, gemi teçhizatı ve taşınabilir basınçlı kapların denetiminden sorumlu olduğunu ifade eden Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun ise telsiz ve telekomünikasyon ekipmanlarının denetimini gerçekleştirdiğini aktardı.
Ürün güvenliği konusunun lojistik ve altyapı yönüne de önem verdiklerini dile getiren Uraloğlu, konuşmasına devam etti: “Ürün güvenliği zincirinin her halkasında kaliteyi artırmak için katkı sağlama gayretindeyiz. Üretim süreçleriyle birlikte etkili, hızlı ve güvenilir bir lojistik ağına ihtiyaç var. Üretim yaparken tüketiciye ulaştırma aşamasında devreye girip yardımcı oluyoruz. Son 23 yılda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ulaştırma ve haberleşme alanında yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Böylece altyapımızı dünya ticaretinin merkezlerinden biri haline getirdik.”
DİJİTAL ÜRÜNLERİN YERLİ YAZILIMLARLA SİBER GÜVENLİĞİ SAĞLANIYOR
Uraloğlu, ülke genelinde modern kara yolları, demir yolları, havalimanları, limanlar ve haberleşme ağı ile ürünlerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak için çalıştıklarını açıkladı.
2002 yılında 6.101 kilometre olan bölünmüş yol ağının 29.771 kilometreye çıkarıldığını ve bu süreçte 6 il birbirine bağlıyken artık bu sayının 77'ye yükseldiğini belirten Uraloğlu, şehirlerarası ortalama hızın 40 kilometreden 90 kilometreye çıktığını ifade etti. Kara yolunda doğu-batı ekseninde 5 ana aks ve kuzey-güney yönünde 18 ana aks tespit ederek bunların %92 oranında tamamlandığını aktardı.
Demir yolunun uzunluğunun 3.000 kilometre eklenerek 14.000 kilometreye yükseltildiğini belirten Uraloğlu, 2028'de demir yolu ağının 17.500 kilometreye ve 2053'te ise 28.500 kilometreye ulaşacağını söyledi.
Uraloğlu, ürünlerin güvenli bir şekilde tüketiciye ulaşabilmesi için dijital dönüşümün yenilikleri ve teknolojilerinden aktif olarak yararlandıklarını, “Akıllı ulaşım sistemlerimiz, lojistik izlenebilirlik çözümlerimiz ve modern altyapı yatırımlarımızla, ürün güvenliği zincirinin her halkasını güçlendirmekteyiz. Ayrıca siber güvenlikte önemli ilerlemeler kaydettik. Ülkemiz, dijital ürünleri koruma konusunda rol model gösterilen ülkelerden biri. Yerli yazılımlar kullanarak siber güvenliğimizi sağlıyor ve her türlü dijital ürünü koruma altına alıyoruz.” dedi.