

Fatih’te, Milli Türk Talebe Birliği Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılı’nda Milli Teknoloji Akademisi programına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu katıldı. Programa Uraloğlu’nun yanı sıra MTTB Başkanı Tahsin Başarı ve çok sayıda davetli katıldı. Burada konuşan Uraloğlu, “Ülke nüfusuna oranla sosyal medya kullanan en yüksek ülkeyiz. Normal sıralamada 5’inci, 6’ıncı sıralamadayız. Bunları kullanmaya devam edeceğiz. Bunları belli bir disiplin altına almamız gerekir. Onunla ilgili çalışmalarımız var. Özellikle muhakemeye yeteneği gelişmemiş olan çocuklarımızın bu mecralarda zehirlenmesinin önüne geçme noktasında çalışmamız var. 13 ile 16 yaş arasındaki bir evladımız kullanacaksa ailesinin izni olsun. 13 yaşın altında hiçbir şekilde girmesin” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “Araç sayımız 32 milyonu geçti. Ortalama hızımız da yaklaşık 90 kilometreye gelmiş durumda. Ülkemizdeki en yoğun güzergahlardan biri olan otoyol çalışmalarımızı bitirdik. Yaklaşık 3 bin 800 kilometrede yürütülen yapım çalışmaları arasında Çanakkale, Ankara, Antalya, Alanya, Mersin ve Hatay yer alıyor. Aynı zamanda İstanbul’da da projelerimiz mevcut. 8 bin 500 km’lik otoyol ağına ulaştığımızda Türkiye’nin otoyol ihtiyacını genel anlamda karşılamış olacağız. Şu anda Ankara ile İstanbul arasında bir devlet yolu ve bir otoyol mevcut. Eskişehir-Bilecik üzerinden geçen hızlı tren hattımız var. Ancak 10 yıl sonra bu yolların yetersiz olacağını öngörüyoruz. Bu nedenle alternatif ulaşım araçlarının da devreye girmesi gerekiyor. Örneğin, Ankara’ya kara yoluyla giderken Kuzey Marmara yolunu kullanarak Akyazı’dan eski otoyola girdiğimizde sanki şehir içine girmiş gibi hissediyoruz. Tam bu projeyi Akyazı’dan Ankara’ya giden yeni bir otoyol ile geliştirmeye başladık” ifadelerini kullandı.
‘SÜPER HIZLI TRENİ PROJELENDİRİYORUZ’
Ankara – İstanbul arasında hizmet vermesi planlanan süper hızlı tren hattı ile ilgili konuşan Bakan Uraloğlu, “Ankara-İstanbul arasında yeni bir otoyol yetmeyecek. Süper hızlı treni projelendiriyoruz. 350 kilometre hız ile saatte gidecek. Ankara-İstanbul’u sadece 80 dakikada kat etmiş olacağız. Aynı zamanda hızlı tren işletmeciliğinin bir üst seviyesi olan bu projeye de erişmiş olacağız. Ankara’dan İzmir’e gidecek olan 505 kilometrelik hattı da bu kapsamda ilerletiyoruz. Hedefimiz bir sonraki yıl sonuna kadar Afyon’a, ardından İzmir’e ulaşmayı umuyoruz. Yine İstanbul’dan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek olan ‘Kuzey Demir Yolu Projesi’ bu yıl inşallah ihalesini yaparak başlamış olacağız. Böylece Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı, Sapanca’ya kadar bütün İstanbul’un kuzeyini yeni bir hızlı demir yolu ile bağlayacağız” dedi.
‘YAPACAĞIMIZ TREN HATTI 2053 HEDEFİDİR’
Uraloğlu, “Yapmayı planladığımız tren hattı 2053 hedefine dayanmakta. 28 bin 530 kilometrelik demir yolu haritasını tamamladığımızda, 48 saatte Türkiye’nin tamamını dolaşabileceksiniz. İstanbul’a daha fazla hizmet etmekteyiz. Yaklaşık 162 kilometre raylı sistem İstanbul’a kazandırdık, 26 kilometre daha devam ediyor. İstanbul’daki bu projeler tamamlandığında 380-400 kilometreye ulaşmış olacak. İstanbul’daki ulaşımı, genel olarak birinci problem olmaktan çıkarmak istiyorsak 1004 kilometreye daha ihtiyaç var, bu hedef için 400 kilometreyi tamamladık ve 600 kilometre daha yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
‘ÜLKE NÜFUSUNA ORANLA SOSYAL MEDYA KULLANAN EN YÜKSEK ÜLKEYİZ’
Uraloğlu, “Ülke nüfusuna oranla sosyal medya kullanan en yüksek ülkeyiz. Normal sıralamada 5’inci, 6’ıncı sıralamadayız. Bunları kullanmaya devam edeceğiz. Bunları belli bir disiplin altına almamız gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız var. Özellikle muhakemeye yeteneği tam olarak gelişmemiş olan çocuklarımızın bu mecralarda maruz kaldıkları zararın önüne geçmek için adımlar atıyoruz. İnşallah onu da hayata geçireceğiz. Düşüncemiz, 13 ile 16 yaş arasındaki bir çocuğun sosyal medya kullanması durumunda ailesinin izni olması gerektiği. 13 yaşın altında ise bu platformlara kesinlikle giriş yapmamaları gerekmektedir” dedi.
’17 MİLYON IP ADRESİNİ HER GÜN DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİYORUZ’
Uraloğlu, “Yasal olmayan hiçbir VPN’nin kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Buraların üst seviye korumaya ihtiyacı var. Dünyada bu anlamda rol model ülke konumundayız. Her gün 17 milyon IP adresini düzenli bir şekilde kontrol ediyoruz. Yapay zeka, büyük veri ile çalışır ve buradan yeni şeyler öğrenir. Yazılımın gücü kadar kullanılır. Biz bu bilgileri değerlendireceğiz fakat yapay zeka hatalı kararlar verebiliyor. Yapay zeka ile ilgili her durumda dikkatli olmalıyız; ona duygu ya da sevgi yükleyemeyiz. Ancak ondan gerektiği gibi faydalanmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.