

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya'da 1964 yılında ulusal bir proje yarışması sonrasında inşa edilerek 1972 yılında hizmete açılan Arkeoloji Müzesi'nin yıkılacağını ve yerine yeni bir müze yapılacağını açıkladı. Bu gelişme, kentte müze ile ilgili tartışmaları alevlendirdi. Bazı sivil toplum örgütleri, müzenin tamamen yıkılmasının veya kısmen korunmasının yanı sıra, müze arazisinin yanında bulunan Karayolları ve Meteoroloji bölge müdürlüklerinin arazilerinin ve kuzeydeki Uygulama Oteli'nin de Antalya Müzesi'ne dahil edilmesini talep ediyor. Mevcut binanın yıkımına dair tartışmalar sürerken, müzenin ziyarete kapatılacağı tarih belirlendi. Ayrıca Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından müzenin taşınmasıyla ilgili ihale sürecinin başlatıldığı açıklandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından yapılan resmi duyuruda, “Bakanlığımıza bağlı birimimiz Antalya Müzesi 16 Temmuz 2025 tarihinden itibaren ziyarete kapalı olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadesine yer verildi.
KONSEYDEN BÖLGE MÜZESİ ÖNERİSİ
Antalya Kent Konseyi bünyesindeki Kültürel Miras, İmar Planlama, Altyapı ile Kültür ve Sanat çalışma gruplarının ortak raporunda, mevcut yapının orijinal değerleriyle korunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca müzenin doğusunda karayolları, kuzeyinde ise uygulama oteli olarak kullanılan alanlarla genişletilerek gerçek bir bölge müzesi haline gelebileceği belirtildi. Rapor, mevcut müze yapısının korunması ve iki aşamalı ulusal mimari proje yarışması ile Müze Kompleksi tasarımının elde edilmesi fikrini sunuyor.
'DEPREME DAYANIKSIZ' BELGESİ AÇIKLANSIN'
Müzenin yıkımına karşı çıkan Müze Çalışma Grubu, bazı akademisyenler ve sivil toplum örgütleri ile hareket eden Kültür Sanat Sen Antalya Bölge Başkanı Dr. İrfan Kuruüzüm, mevcut binanın yıkılmasını dayandıran depreme karşı riskli yapı belgesine ulaşılamadığını açıkladı. Kuruüzüm, böyle bir belgenin kamuoyuyla acilen paylaşılması gerektiğini dile getirerek, “Yıkım kararının uzmanlar, STK'lar, üniversiteler ve Antalya kamuoyu ile paylaşılmadığı bir eksikliktir” ifadelerini kullandı.
BİRÇOK BELİRSİZLİK VE BİLİNMEZLİK
Kuruüzüm, müzenin yıkım sürecinde birçok belirsizlik yaşandığını belirterek, “Müze sergi salonlarında ve depolarda muhafaza edilen yüzlerce eserin hangi işlemlerden geçeceği, nasıl taşınacağı ve nerede korunacağı konusunda çalışanlar endişeli. Yıkım öncesinde arkeolojik eserlerin taşınması ve korunması için yeterli hazırlıkların yapılmadığı görülmekte. Yıkım sürecinin, konunun tüm tarafları bilgilendirilmeden başlatılması halinde geri dönülemez hasarlara yol açacağı aşikardır. Yıkım işlemlerinin durdurulması veya bu projeden vazgeçilmesi gerekmektedir” dedi.
OTELCİLERDEN EXPO'YA BÜYÜK MÜZE ÖNERİSİ
Antalya Turistik Otelciler Pansiyoncular Derneği Başkanı Alp Özel, mevcut durumda müzenin yıprandığı ve teknolojik olarak yetersiz kaldığını belirterek, “Arkeolojik eserlerin çağdaş koruma yöntemleriyle korunması artık zorunludur. Özellikle bu paha biçilemez eserlerin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması en büyük sorumluluğumuzdur” dedi. Özel, EXPO alanının dünya çapında dikkat çekecek 'Yeni Büyük Antalya Arkeoloji Müzesi' olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
MEVCUT MÜZE RESTORE EDİLSİN
Özel, mevcut müzenin özgün mimari değerine sadık kalarak restore edilmesi gerektiğini ifade etti. “Böylece kültürel mirasımıza sahip çıkarak, gelecek vizyonumuzu oluşturabiliriz. Antalya, geçmişiyle övünürken, geleceğini bilim, sanat ve kültürle inşa edebilecek güce sahiptir” şeklinde konuştu. Ayrıca, EXPO alanında kurulacak 'Büyük Antalya Arkeoloji Müzesi'nin şehre gelen turist profiline doğrudan etki yapacağını ve şehir merkezindeki otel ve pansiyonlara da katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.