

Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’daki eski Ercan Havalimanı’nda düzenlenen teknoloji festivali TEKNOFEST KKTC 2025’te konuşma yaptı.
Bayraktar, “Kıbrıs, yalnızca bir kara parçası değil; kalbimizin ritmi, tarihin emaneti, Mavi Vatan’ın serhat noktasıdır. Burada, Rauf Denktaş’ın ‘haklı davamız’ dediği, Dr. Fazıl Küçük’ün ‘varoluş kavgamız’ diyerek ömrünü adadığı, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) yiğit evlatlarının destan yazdığı aziz vatan toprağında bulunuyoruz. Bu kadim topraklar tarih boyunca her zorluğa rağmen umudu yaşatmıştır. Bu toprağın güzel insanları, zorluklara rağmen her şafağa inançla uyanmıştır. Bu vesileyle, bu toprakları bize emanet eden tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
“TEKNOLOJİDE TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE, TAM BAĞIMSIZ TÜRK DÜNYASI”
Bayraktar, Türkiye ile KKTC’nin aynı kökten gelen ve aynı ideale gönül veren büyük bir aile olduğunu vurgulayarak, “Bu topraklar asla unutmadı. Hürriyetin bedelini, kardeşliğin kıymetini ve birlik olmanın kudretini her daim bizlere hatırlatmıştır. Bugün, burada bir aradayız. Yalnız değiliz. Yalnız değilsiniz. Bizim birliğimiz, Türk dünyasının ve dost, kardeşlerimizle olan beraberliğimizin en güçlü temelidir. Bu güzel ada mücahitlerin cesaretiyle özgürlüğe yürümüştür. Bugün mücahitlerin hatırasını yüksek teknoloji ile taçlandırıyoruz. Bugün, bilim ve mühendislikle yeni bir gelecek inşa ediyoruz. Kıbrıs’ın bağrında bir kez daha ilan ediyoruz: Teknolojide tam bağımsız Türkiye, tam bağımsız Türk dünyası” şeklinde konuştu.
KKTC’nin semalarında Akıncı, Bayraktar TB2, Anka ve Hürkuş’un uçtuğunu, gençlerin projeleriyle göklere selam yolladığını dile getiren Bayraktar, “Burada geleceğe umutla bakmamızı sağlayan muazzam bir enerji görüyorum. Bu yıl TEKNOFEST KKTC’ye 15 bini aşkın takım, toplam 47 bin genç kardeşim başvurdu. Bir milletin aklı, bir medeniyetin kalbi burada buluştu. Altı ana başlıkta, 13 farklı kategoride yarışan projelerle; gençlerimiz sağlığa, tarıma, çevreye ve enerjiye umut oluşturmaktadır. Uçan araba simülasyonlarından sosyal inovasyonlara, robotik sistemlerden deprem çözümlerine kadar, her alanda insanlığın yararına fikirler üretiyor. Bu gençler yalnızca yarışmıyor, yeni bir dünyanın temellerini atıyor. TEKNOFEST, rotasını kaybeden dünyaya yön veren bir harekettir. TEKNOFEST, adil bir dünyanın tohumudur” ifadelerini kullandı.
“TEKNOLOJİYİ ADALETİN VE MERHAMETİN GÜCÜ YAPACAK BİR DÜNYA KURULMALI”
Yeni dünyanın anahtarının yüksek teknoloji ve yapay zeka olduğunu kaydeden Bayraktar, “Yapay zeka doğru maksatla ve etik değerlerle harmanlandığında, insanlığı çok daha iyi bir geleceğe taşıyabilir. Sağlıkta çığır açacak yenilikler, eğitimde fırsat eşitliği ve hayatımızı kolaylaştıracak sayısız imkan, yapay zekayla mümkün olabilir. TEKNOFEST kuşağı olarak bizler, insanlığa nefes olacak teknolojiler için çalışıyoruz. Bilgiyi adaletle, gücü vicdanla yoğuruyoruz. TEKNOFEST, işte bu vizyonun ve umudun somutlaşmış halidir” şeklinde konuştu.
Bugün bir araya gelen gençlerin yapay zekayı yalnızca bir araç değil, insanı yücelten ve adaleti büyüten bir yardımcı olarak gördüğünü ifade eden Bayraktar, “Sağlıkta, eğitimde, çevrede ve üretimde, insanlığa fayda sağlayacak teknolojiler geliştiriyor. Değerli kardeşlerim, dünya korkunç bir karanlığa sürükleniyor. Yanı başımızda büyük bir insanlık suçu, bir soykırım yaşanıyor. Gazze’de çocuklar bombalanıyor. Bu karanlık, ancak hakikatin ışığıyla dağılır. Teknolojiyi adaletin ve merhametin gücü yapacak bir dünya kurulmalıdır. Pusulası vicdan olan yeni bir dünya; kardeşlikle, sevgiyle, inançla dolu, daha adil bir dünya O dünyayı, medeniyetimizin güneş yüzlü çocukları, sizler inşa edeceksiniz” dedi.
“BU MEYDAN, KİMSENİN DIŞLANMADIĞI, HER GENCİN HAYAL KURABİLDİĞİ BULUŞMA NOKTASIDIR”
Teknolojiyi ayrıştırmak için değil, insanlığı buluşturmak için geliştirdiklerini vurgulayan Bayraktar, “Bir arada saygıyla yaşamanın yollarını arıyoruz. Kimsenin yaşam tarzı, inancı veya kimliği, bir başkasının ötekisi olamaz. Bu nedenle birlik ruhunu güçlendirmeliyiz. TEKNOFEST yalnızca bir teknoloji festivali değil, milli teknoloji hamlesinin meydanıdır. Bu meydan, KKTC’nin kalbinde ‘bizim de bir sözümüz var’ diyen bu toprağın evlatlarıyla hayat buluyor. İşte bu meydan, kimsenin dışlanmadığı, her gencin hayal kurabildiği, umudun, bilginin, birliğin ve adaletin buluşma noktasıdır” diye ifade etti.
Gençlerin KKTC’nin geleceği olduğunu belirten Bayraktar, “Sizler, yarım asırlık bir birikimi, tecrübeyi ve umudu geleceğe taşıyan nesillersiniz. KKTC, artık sadece tarihi mücadelelerin değil, inanıyorum ki büyük hamlelerin de sembolü olacak. Bu kardeş cennet vatan, Akdeniz’in kalbinde dünyanın teknoloji ve bilimdeki çekim merkezi olmalıdır. Biz diyoruz ki: Kıbrıs’a artık yalnızca tatil için değil, bilim için, teknoloji için ve üretmek için gelinmeli! Dünyanın dört bir yanından bilim insanları, genç girişimciler, mühendisler buraya, Lefkoşa’ya, Mağusa’ya ve Güzelyurt’a gelmeli! Yeni fikirler burada doğmalı, AR-GE burada gelişmeli ve dünyaya damgasını vuracak projeler buradan çıkmalıdır!” ifadelerini kullandı.
“KARDEŞ VATAN’I GELECEĞİN TEKNOLOJİ ÜSSÜ YAPMAK İÇİN BURADAYIZ”
KKTC’nin barışın adası olduğuna vurgu yapan Bayraktar, “Akdeniz’de huzurun, güvenliğin ve kardeşliğin teminatıdır. Yeni bir çağ başlıyor! Artık bu adada refah rüzgârı esecek, özgürlük rüzgârı esecek ve teknoloji rüzgârı esecek! Ve biz bu yüzden buradayız! Bu rüzgârı birlikte estirmek için, kardeş vatanı geleceğin teknoloji üssü yapmak için buradayız! Hayalleriniz burada hayat bulacak… Bilginizle, emeğinizle ve cesaretinizle, dünyayı değiştirmeye hazır mısınız?” şeklinde konuştu.
Bayraktar, konuşmasının sonunda çağrı yaparak, “O zaman haydi! Kıbrıs’tan Türkiye’ye, tüm kardeş coğrafyalara seslenelim. Gelin! Hep birlikte el ele verelim. Gelin! Bu dünyayı daha adil bir yer yapalım. TEKNOFEST burada. Milletimiz burada. Gelecek burada. Ve inanın genç kardeşlerim; gelecek sizlersiniz. Siz geleceksiniz” dedi.