reklam
reklam
DOLAR39,8304% 0.04
EURO46,9855% 0
STERLIN54,7696% 0.14
FRANG50,2591% 0.09
ALTIN4.277,11% 1,16
BITCOIN106.173,90-1.307
reklam

Bayramınız Zehir Olmasın! Baklavadaki Tehlike… 5 İşletmede Ölümcül Bakteri Tespit Edildi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bayramınız Zehir Olmasın! Baklavadaki Tehlike… 5 İşletmede Ölümcül Bakteri Tespit Edildi
reklam

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi yapılan araştırmalarla bayram ziyaretlerinde ikram edilen baklava, halka tatlı, lokum ve cezerye gibi tatlıların mikrobiyolojik durumunu değerlendirdi ve halkı uyardı. Yapılan laboratuvar çalışmaları sonucunda baklavada beklenmedik bulgulara ulaşıldı. Daha önce bici bici tatlısında tespit ettikleri dışkı kökenli E.coli bakterisi, bu kez baklavada da belirlendi.

Baklavada E.coli, Halka Tatlıda Staphylococcus Aureus Tespit Edildi

Prof. Dr. Işıl Var, 50’ye yakın örneği inceledikleri çalışmanın detaylarını şu şekilde açıkladı:

“Adana yöresinde halka tatlılar yaygın olarak tüketiliyor. Sokak satıcılarında bu tatlıları sıkça görebilirsiniz. Ayrıca bayramlarda cezerye ve lokum da sık tercih ediliyor. Baklava ise milli tatlımız olarak evlerde de yaygın bir şekilde yapılıyor. Laboratuvar çalışmamızda cezerye örneklerinde birçok koliform bakteri tespit edildi. Lokum örneklerinde ise üçte ikisinde koliform, maya ve küfe rastladık. En dikkat çekici bulgu ise baklavadan elde edildi. Baklava sadece şekerli bir ürün değil; fıstık ve ceviz ile zenginleştiriliyor. Baklava örneklerinde de maya, küf ve koliform bakterilere rastladık. Ancak baklavada yapılan testlerde 20 örneğin 5’inde dışkı kökenli E.coli bakterisi belirlendi. Bu durum, baklavayı hazırlayan personelin hijyenik davranış eksikliklerinden ya da kullanılan ceviz ve fıstıkların kalitesiz olmasından kaynaklanabilir. Bu tür bir bulgunun çıkması gerçekten üzücü. Özellikle çocuk ve yaşlılar için bu durumu tehlikeli hale getirebilir; ishal, kusma ve bulantıya yol açabilir.

Halka tatlılarında da koliform bakterilere rastlandı ve ayrıca gıda zehirlenmelerine yol açabilen ‘Staphylococcus aureus’ bakterisine de ulaşıldı. Bu bakteri, öksüren veya hapşıran, yarası olan personel tarafından ürüne bulaşabilir. Halka tatlıları dış ortamlara fazla maruz kaldıkları için daha kirli duruma düşüyorlar.

Prof. Dr. Var, gıda zehirlenmeleri durumunda ürün etiket bilgilerinin büyük önem taşıdığını belirtti. Bakanlık tarafından zorunlu tutulmasına rağmen açıkta satılan birçok üründe etiket olmadığına dikkat çeken Var, denetimlerin sıklaştırılması ve yaptırımların artırılması gerektiğini ifade etti. (DHA)

reklam

YORUM YAP