

Bursa Kültür Yolu Festivali çerçevesinde, Okçular Vakfı Başkanı Hüseyin Topbaş'ın moderatörlüğünde düzenlenen 'Sportif ve Kültürel Bir Öge Olarak Geleneksel Türk Okçuluğu Çalıştayı'na, Dünya Etnospor Birliği Başkanı Bilal Erdoğan da katılım gösterdi.
'Gecekondularla Kuşatılmış Bir Yerin Kazandırılması Çok Anlamlıydı'
İstanbul Okmeydanı'nın tarihi geçmişini bilen, Kasımpaşa'da büyüyen bir birey olarak Geleneksel Türk Okçuluğu'nun sportif boyutunu değerlendiren Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, şu açıklamaları yaptı:
“Burası öncelikle bir futbol sahasıydı. Orada pek çok futbol maçı oynanırdı. O döneme dair hikayeleri büyüklerimizden dinlemiştik. Daha sonra, Sayın Cumhurbaşkanımızın, o zaman büyükşehir belediye başkanı olan Kadir Topbaş'ın ve Okçular Vakfı'nın kurucularının gayretleriyle burası bir ok meydanına dönüştürüldü. Okçulukla ilgili büyük yatırımlar yapıldı. O dönemki süreci anlatanlar vardı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, oranın ok atışı yapılması için kullanımını sağlamıştı. O süreçte kısmen yer aldık. Tarihi bir kültürü yakalamak gerçekten önemli. Okçuluk Vakfı ile birlikte burada Türk okçuluğu adına önemli bir eser kazandırdık. Kültürün geçmişte yaşanmışlığıyla, oradaki gecekondularla çevrili bir yerin elden geçirilerek yeniden kazandırılması, tarihinin ihya edilmesi ve merkezi bir hal alması çok anlamlıydı.”
'Okul Sportlarının İçinde Geleneksel Okçuluğun Yer Almasını Temin Ediyoruz'
Ülkede dört geleneksel spor dalı federasyonu kurulduğunu hatırlatan Bakan Bak, birçok şehirde geleneksel okçuluk altyapısının kurulduğunu ifade etti. “Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, illerimizde geleneksel okçuluk alanında ciddi yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Türkiye, spor organizasyonları açısından birçok etkinlik yapabilecek düzeye sahip. Gençlerin aktif spor yapmalarına olanak tanıyan tesislerimiz mevcut. Gençlik merkezlerinde açılan kurslarda, yaz ve kış spor okullarında geleneksel okçulukla ilgili önemli faaliyetler yürütülüyor. Bunun yönetiminde federasyonun yönlendirmesi ve kuralları belirlemesi büyük önem taşıyor. Okul sporlarının içerisinde geleneksel okçuluğun yer almasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
'Bir Usta Yaptığı İşi, Bir Öğrenci Okuduğu Kitaba Değer Vermiyor'
Dünya Etnospor Birliği Başkanı Bilal Erdoğan, geleneksel Türk okçuluğunun tarihinin önemine değindi. Hem geleneksel hem de olimpik okçuluk ile ilgili çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, “Gençlerin bu değerleri tanımasını sağlamak istiyoruz. Dünya Etnospor Birliği olarak, Türkiye'de başarmak istediğimizi tüm dünya toplumları için arzuluyoruz. Herkes, kendi kültürünü, mirasını ve geçmişini geleceğine taşımayı başarsın. Bu sayede dünya kültürel zenginliğini koruyabilsin. Aksi takdirde, dünyada egemen olan şey kültürel yozlaşmadır. İnsanlar yaptıkları şeylerin derinliğini, geçmişini ve tarihini bilmeden değer atfetmeden hareket ediyor. Belki de yaşadığımız dönemin en büyük hastalığı, her şeyin değersizleşmeye başlaması. Bir usta yaptığı işe, bir öğrenci okuduğu kitaba değer vermiyor” şeklinde konuştu.
'Herkes Kimliğini Gelecek Nesillere Aktarabilsin'
Dünyadaki değersizleşme akımına kapılmamak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Herkes, özgüvenle kimliğini, gelenek göreneklerini ve karakterini gelecek nesillere aktarabilsin. Okçuluk, Türk sporuna önemli katkılar sağladı. Paralimpikte oldukça başarılı bir milli takımımız mevcut. Dünyada okçulukta zirve mücadelesi veren bir konumdayız. Geleneksel okçuluktaki bu gelişmelerin diğer branşlara da örnek olmasını umuyorum” ifadelerini kullandı.