reklam
reklam
DOLAR40,4343% 0.24
EURO47,1614% 0.49
STERLIN54,2613% 0.02
FRANG50,4609% 0.59
ALTIN4.350,44% 0,55
BITCOIN118.265,96-0.596
reklam

Bu ağaçlara kokularını bırakıyorlar! 5 yıldır tespit edildi: 'Burada bir mücadele yaşanıyor'

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bu ağaçlara kokularını bırakıyorlar! 5 yıldır tespit edildi: 'Burada bir mücadele yaşanıyor'
reklam

KuzeyDoğa Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan çalışmalarda, özellikle bozayıların kokularını bırakmak için kaşındığı ağaçlar tespit edilerek koruma altına alındı. kaşınma ağaçları
Dünyada göç edebilen tek bozayı cinsi olarak bilinen ve Türkiye'nin en büyük karasal yırtıcısı olan Sarıkamış'taki bozayılar ile diğer yaban hayvanları, ormanlık alanda kurulu foto ve video kapanları ile izleniyor.

Bozayılar başta olmak üzere bazı yaban hayvanlarının kokularını bırakmak için kullandığı kaşınma ağaçları, ekipler tarafından detaylı olarak inceleniyor. Ağaçların boyu, genişliği, yaşı, özelliği, türü ve habitatı gibi konularda araştırmalar yapılıyor.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, Sarıkamış ormanlarında son 5 yıldır kaşınma ağaçlarını tespit etmek amacıyla çalışmalar sürdürdüklerini bildirdi. Sarıkamış ormanları
Tespit çalışmaları sırasında kaşınma ağaçlarını diğer hayvanların da kullandığını gözlemlediklerini belirten Çoban, “Arazi çalışmalarımızda bazı bozayıların, kurtların ve domuzların ormanın belirli noktalarında ağaçları kokularını bırakmak için kullandığını fark ettik. Aslında diğer bir taraftan da bu ağaçları kaşınmak için kullandıklarını görüyoruz ama bu ağaçları neden seçtikleri ile ilgili dünyada maalesef çok az araştırma bulunuyor. Biz de bu bilinmeyeni Sarıkamış'ta ortaya çıkartmak için kaşınma ağaçlarını ölçmeye başladık.” şeklinde konuştu.

“BU AĞAÇLARI NEDEN KULLANIYORLAR?”

Ağaçları yerinde inceleme fırsatı bulduklarını ve örnek aldıklarını söyleyen Çoban, “Bu ağaçları neden kullanıyorlar? Neden belirli bir ağaç seçtiler de arkadaki ağacı kullanmadılar? Bu alanın özellikleri neler? Ağaçların boyu ve yaşı ne? Bunlarla ilgili veriler toplamaya başladık.” dedi. kaşınma ağaçları inceleme
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü ile yürüttükleri projede ağaçlara tabelalar yerleştirdiklerini aktaran Çoban, “Kesim döneminde ormancılar, bu tabelaları gördükleri ağaçların etrafındaki yaklaşık 20 metre çapındaki alana dokunmadan planlarını yapıyor. Bu, ormandaki bu ağaçların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Devlet kurumları da konuya hassasiyet gösteriyor. Şu ana kadar 24 kaşınma ağaçına tabela astık.” ifadelerini kullandı.

Kaşınma ağaçlarının foto kapanlarla izlendiğini belirten Çoban, şunları ekledi:

“Bu ağaçların tüm morfolojik ölçümlerini alıyoruz, habitat tiplerini belirlemeye ve ormandaki diğer kaşınma ağaçlarıyla farklarını tespit etmeye çalışıyoruz. İncelediğimiz bu ağaçta, hayvanların kaşınma esnasında kabukların arasında sıkışan kılları ve tüyleri var. Yukarıda pençe izlerini, daha alt kısımlarda ise özellikle domuz ve kurtlar tarafından ısırılan ağaçlardaki diş izlerini görebilirsiniz. Bu bilgileri bir araya getirerek, Sarıkamış ormanında bu kaşınma ağaçları alanlarında hayvanların neden daha sık tercih ettiğini anlamaya çalışıyoruz.”

Çoban, elde ettikleri bulgularda kaşınma ağaçlarına öncelikle domuzların ve kurtların geldiğini tespit ettiklerine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Kurtlarla domuzlar arasında burada bir mücadele yaşanıyor. Her kaşınma ağacını foto ve video kapanlarla takip ediyoruz. Hayvanların bu ağaçlara geldiğinde nasıl davrandıklarını, burada ne kadar süre geçirdiklerini ve kaç tane hayvanın burayı ziyaret ettiğini anlamak için Sarıkamış'taki çalışmalarımıza Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile devam ediyoruz.”

reklam

YORUM YAP