reklam
reklam
DOLAR38,6100% 0.1
EURO43,8774% 0.43
STERLIN51,7440% 0.79
FRANG46,8682% -0.11
ALTIN4.214,24% 1,94
BITCOIN94.275,170.255
reklam

Bu Tiyatronun Perdesi İyiliğe Açılıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bu Tiyatronun Perdesi İyiliğe Açılıyor
reklam

Düzce Sarıdere Kemeryanı İlkokulu sınıf öğretmeni Muhammet Tunca, Artvin Şavşat’ta ilkokulu öğrencisiyken öğretmeni Osman Turan sayesinde tiyatroyla tanıştı. Selçuk Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra öğretmenlik kariyerine başlayan Tunca, öğrencilere tiyatro sevgisini aşılamak için bir dizi çaba sarf etti. 18 yıllık deneyimiyle, kurduğu küçük oyun kulübü, zaman içerisinde 85 oyuncunun yer aldığı büyük bir tiyatro topluluğuna evrildi. Köyde tiyatroya olan ilgiyi artıran Tunca’nın ekibi, velilerin de destekleriyle kurulan kostümler ve sahnelerle başarılı projelere imza attı. Yapılan oyunlarla birlikte köydeki çocuklar, bu yeteneklerini ihtiyaç sahiplerine bağış yaparak değerlendiriyorlar ve böylelikle sanatla dolu bir ortam oluşturmuş oluyorlar.

İyilik Tiyatrosu topluluğunun kurucusu Muhammet Tunca, öğrencileriyle yürüttükleri çalışmaları şu sözlerle ifade etti:

‘HER ŞEY KÜÇÜK BİR EKİPLE BAŞLADI’

“Küçük oyunlar ile başladık. ilk başlarda velilerim ve öğrencilerim tiyatrodan uzaklardı. Yola çıktığımızda sahne veya kostüm bulmakta zorlandık. Küçük ekibimizle cami müştemilatında sahne kurarak ilk oyunumuzu sergiledik. Köy halkı izledikten sonra olumsuz düşünceler olumluya dönmeye başladı. Velilerle gerçekleştirdiğimiz kitap okuma ve küçük drama etkinlikleriyle ilgi hızla büyüdü. Küçük sahnemiz kalıcı hale geldi ve orada bazı provalarımızı yapmaya başladık. Dört yıl önce ‘İyilik Tiyatrosu’ adını verdiğimiz topluluğumuzu oluşturduk. Artık İyilik Tiyatrosu, turneler ile adını duyuran bir tiyatro grubu haline geldi. Amacımız, yardıma muhtaç çocuklara dikkat çekmek ve insanları bağış yapmaya yönlendirmek. Şu ana kadar toplam 300 bin TL bağış topladık. Bu bağışlar SMA’lı çocuklar, yetim çocuklar ve depremzedelere ulaştırıldı.”

‘TİYATRO AKADEMİSİ GİBİYİZ’

Ekibinde sürekli 15 öğrencinin var olduğu ve diğer öğrencilerin dönüşümlü olarak oyunlarda sahneye çıktığını belirten Muhammet Tunca, “Okulda her öğrenci en az bir defa sahne tozu yuttuktan sonra bu durum okul iklimini olumlu etkilemeye başladı. Davranış problemleri neredeyse yok denecek kadar azaldı. Ayrıca turnelere gittikçe özgüvenleri artmaya başladı. Çeşitli şehirlerden davetler alsak da henüz gidemedik. Ancak Düzce il merkezindeki birçok okulda oyunlarımızı sahneledik.”

‘KÖYÜN İMAMI DA NASREDDİN HOCA OLDU’

Düzce Devlet Tiyatrosu sahnesinde performans sergileyen Tiyatromuz, büyük bir ilgi gördü. Öğrencilerimden bazıları 30’a yakın sahne deneyimi yaşadı. Şimdi gerçek anlamda bir tiyatro akademisine dönüştük. Okul idarecisi, öğretmenler ve veliler de bazı oyunlarda bize katılıyorlar. Ekibimizin zaman zaman 85 kişiye kadar ulaştığı dönemler oldu. Hatta köyümüzün imamı da bir oyunda Nasreddin Hoca olarak rol alarak katkıda bulundu. Köyümüzde bir tiyatro kültürü oluşmaya başladı. Öğrencilerim eleştirel düşünebilen, sorgulayan ve sanatla donanmış bireyler olarak yetişiyor.”

reklam

YORUM YAP