

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin davetiyle Türkiye-İtalya Dördüncü Hükümetlerarası Zirvesi’ne katılmak üzere Roma’daydı. Meloni, Erdoğan’ı Villa Pamphili Konutu’nda resmi törenle karşıladı. İki liderin yanı sıra, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile de bir araya gelindi. Türkiye ve İtalya arasında ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayisi gibi alanlarda toplam 11 anlaşma imzalandı.
Savunma Sanayisinde İşbirliğimiz Güçlenecek
Erdoğan ve Meloni, ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa ve transatlantik istikrarı gibi önemli meselelerde İtalya ile aramızda büyük bir uyum mevcut. Meloni’nin birçok konuya cesur ve kararlı yaklaşımını görüyorum. İtalya, dış ticaretimizde ilk beş ülke arasında yer alıyor. Son 22 yılda 1500’den fazla İtalyan firma 5 milyar dolar yatırım yaptı. Türk firmaları da savunma sanayisi, havacılık, beyaz eşya ve cam üretimi gibi sektörlerde İtalya’da önemli yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu gelişmelerle birlikte yeni ticaret hacmi hedefimizi 40 milyar dolar olarak belirledik. Türkiye’de düzenleyeceğimiz Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi’nin 3. Dönem Toplantısı ile bugün aldığımız kararların takibini yapacağız. İtalya ile savunma sanayisinde önemli ilerlemeler kaydettiğimiz işbirliğimizi yeni projelerle güçlendirmeye devam edeceğiz. Akdeniz’deki ortak coğrafyamızda enerji projeleri konusunda işbirliği yapmaya hazırız. Düzensiz göç konusundaki işbirliğimiz de sürecek. Ayrıca kültür, eğitim, spor ve vize gibi konuları da ele aldık. Dostluğumuzun bir göstergesi olarak 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’na İtalya ile birlikte ev sahipliği yapacağız.”
Suriye’nin Toprak Bütünlüğüne Yoğunlaştık
Erdoğan, Avrupa ve Akdeniz’in istikrar ve güvenliğine katkı sağlayan İtalya’nın, AB üyelik sürecine desteğini sürdüreceğine inandığını vurguladı. Ukrayna’daki gelişmelere de değinerek, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan güçlü desteğimizi vurguladık. Karadeniz’in güvenliğini sağlamak için Türkiye önemli bir aktör olmaya devam edecek. İsrail’in Gazze’deki insanlık dışı uygulamalarına dair endişelerimizi paylaştık. Gazze’de insani yardımların girişine izin verilmediği koşullarda ateşkese dönüşün öncelikli bir hedef olduğunu düşünüyoruz. Libya’nın istikrarı için ortak çözümler üzerinde çalışacağız. Ayrıca Suriye’nin yeniden inşası, kurumlarının güçlendirilmesi ve toprak bütünlüğünü koruma konularına odaklandık. İtalya’nın bu süreçteki yapıcı rolü önemli.”
Meloni: ‘Dört Dörtlük İlişkilerimiz Var’
İtalya Başbakanı Meloni, ortak basın toplantısında “2024’te 30 milyar doları aşan dış ticaret hacmi ile rekor kırdık. Türkiye ile dört dörtlük ilişkilerimiz var. Birbirimizi tamamlayan faaliyetlerimiz bulunmakta. 30 milyar dolarlık ticaret hacmini 5 yıl önceden aştık. Yeni hedefimiz 40 milyar dolar. BAYKAR Teknoloji, doğrudan Piaggio’yu aldı ve Leonardo ile de İHA gibi alanlarda önemli adımlar atıyorlar. Enerji, doğalgaz, uzay gibi alanlarda iş birliklerimizi artırıyoruz. Avrupa Şampiyonası’nı birlikte gerçekleştireceğiz. Türkiye, Rus işgalinden bu yana Ukrayna’da arabuluculuk üstleniyor. Gazze’deki durum kritik bir hal alıyor. Suriye’de demokratik bir geçiş ve ekonomik yeniden inşa istiyoruz. Türkiye kaynaklı göç akışının sıfıra inmeyi başardık, bu çabalardan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyorum.”
Yeni Hedef 40 Milyar Dolar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Roma ziyareti kapsamında katıldığı Türkiye-İtalya İş Forumu’nda şu ifadeleri kullandı:
“Ekonomide daha fazla korumacılığın ve sınırların içerisine kapanmanın tartışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu dinamik ortamı, ülke ekonomimiz açısından fırsata çevirmek için çaba gösteriyoruz. İtalya özelinde, tüm küresel zorluklara rağmen ikili ticaretimizin COVID salgınından sonra sürekli artış gösterdiğini görüyoruz. Ticaret hacmimiz 2024 yılında 32 milyar doları aştı. Türkiye’deki İtalyan sermayesi, dolaylı yatırımlarla birlikte 5 milyar dolara; İtalya’daki Türk sermayesi ise dikkate değer bir artışla 1 milyar dolara yaklaştı. Bugünkü zirvede Meloni ile birlikte yeni ticaret hedefimizi 40 milyar dolar olarak belirledik. İş çevrelerimizin bugünkü görüşmeleri ve kuracakları yeni ortaklıklar, hedefimize ulaşmamıza yardımcı olacak. Artan karşılıklı yatırımlar da önceliğimiz. Türkiye, bölgesinde ve dünyada cazibe merkezi konumuna geliyor ve burada mevcut 1500 İtalyan şirketine ilave yatırımcılar görmek istiyoruz. Özellikle güvenlik ve savunma sektöründeki genişlemeden faydalanmak için işbirliklerimizi artırmalıyız. İş dünyası vize konusunda yaşadığı zorlukların ekonomik ilişkilerimizi olumsuz etkilediğini görüyor, İtalyan iş çevrelerinin bu konuyu AB kurumları nezdinde gündeme getirmeleri her iki tarafın da yararına olacaktır.”