reklam
reklam
DOLAR40,5860% -0.48
EURO47,7946% -0.42
STERLIN54,6236% -0.89
FRANG51,0645% -0.45
ALTIN4.352,20% -1,39
BITCOIN118.214,990.636
reklam

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sosyal bilimlerde çok daha nitelikli insanlara ihtiyacımız var

Yayınlanma Tarihi : Google News
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sosyal bilimlerde çok daha nitelikli insanlara ihtiyacımız var
reklam

İbn Haldun Üniversitesi tarafından düzenlenen 8'inci Tercihfest2025 bu yıl İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yapılmaktadır. 51 farklı şehirdeki 236 liseden mezun olan ve tercih yapacak aday öğrencilerin katılım gösterdiği etkinlik, 'Yarınki Türkiye' temasıyla gerçekleştirilecek. 25-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek festival, atölyeler, ödüllü oyunlar, açık hava sineması, spor faaliyetleri gibi çeşitli kampüs etkinlikleri ve seminerler, zirveler ile sosyal faaliyetler içerecek. Üniversitenin Başakşehir kampüsünde düzenlenen etkinliğe Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, eğitmenler, birçok öğrenci ve aileleri katılım sağladı. Program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, burada yaptığı konuşmasında gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

'İNSANA YAPILAN YATIRIM EN KIYMETLİ YATIRIM'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin nitelikli insan gücüne olan ihtiyacını vurguladığı konuşmasında, “Gerçekten zor bir dünyadayız. Belirsizliklerin, risklerin yükseldiği, çatışmaların arttığı bir dönemdeyiz. Aynı zamanda teknoloji ve dönüşüm hızla ilerliyor. Böyle bir ortamda en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, nitelikli insanlardır. Her açıdan donanımlı bireyler gereklidir. Altyapı, fiziksel yapılar elbet önemli; ancak bunları anlamlı kılacak olan nitelikli ve donanımlı insanlardır. Eğer bu tür bir insan gücünüz yoksa, gelecekte başarılı olma şansınız pek yok. Dolayısıyla burada yapılan yatırım, insana yapılan en önemli yatırımdır. Diğer tüm yatırımlar bununla değerlendiriliyor. Türkiye'nin geleceğini iyi analiz edip kendimizi buna göre konumlandırmalıyız” dedi.

'SOSYAL BİLİMLERDE ÇOK DAHA NİTELİKLİ İNSANLARA İHTİYACIMIZ VAR'

Cevdet Yılmaz, “Sosyal bilimler alanında daha nitelikli bireylere ihtiyacımız var. Geleceğin Türkiye'sini inşa ederken sosyal bilimlerde güçlü bir ses verecek bir ülkeye sahip olmamız gerekiyor. Bu nedenle İbn Haldun Üniversitesi'ni büyük bir takdirle izliyoruz. Karşılaştığımız karmaşık sorunları, interdisipliner bir yaklaşımla, tüm alanlardan elde edilen bilgi birikimiyle çözebiliriz. Sosyal bilimlerin, teknik ve temel bilimlerle entegrasyonu oldukça önemlidir” diye konuştu.

'5 YIL İÇİNDE BU DİJİTAL TEKNOLOJİLERLE DÜNYADA ÇOK KISA BİR SÜRE DE 170 MİLYON YENİ İŞ ORTAYA ÇIKACAK.'

Yılmaz, geleceğin mesleklerinden bahsederken, “Bugün yangın vakasından pandemilere, ekonomik politikalardan sosyal adalet meselelerine kadar çok boyutlu bir bakış açısına sahip olmalıyız. Dünya Ekonomi Forumu'nun bir raporuna göre, önümüzdeki 5 yıl içinde dijital teknolojilerle birlikte 170 milyon yeni iş fırsatı ortaya çıkacak. Diğer taraftan, 92 milyon meslek anlamını kaybedebilir. Ayrıca, tüm mesleklerin icra biçimi değişiklik gösterecek. Bu nedenle, geleceğe hazırlanırken belirli bir mesleğe odaklanmak yerine, becerilerinizi geliştirmeye yönelmenizi tavsiye ediyorum ve bu bakımdan sizi besleyecek üniversiteleri tercih edin. İster hangi bölümü tercih ederseniz edin, önemli olan liderlik vasfına sahip bir pozisyonda kendinizi konumlamaktır. Disiplininizi koruyarak, hangi bölümü seçerseniz seçin orada en iyisi olmaya çalışmalısınız. Bu gayret ve heyecanı asla kaybetmemelisiniz” dedi.

'GEÇMİŞİ OLMAYAN BİR TOPLUMUN GELECEĞİ DE OLMAZ'

Cevdet Yılmaz, geleceği görmek için geçmişin iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çekerek, “Geçmiş aslında geçmişte değil. Bugünü yaşarken geçmişe de birlikte yaşıyoruz. Medeniyetimizi ve geçmişimizi bugünden, geleceğimizden ayrı göremeyiz. Bir kitapta okumuştum, İbrahim Kalın Bey'in kitabıydı galiba. Gelenek kelimesinin tanımı; gelene ek gelenek şeklinde. Geçmişi olmayan bir toplumun geleceği olamaz. Bir gelenek yoksa yenilikçilik de gerçekleştirilemez. Doğusuyla batısıyla ilim ve tarihi çok iyi anlamamız gerekiyor. Geleneğimizi kavradığımızda, geleceği daha sağlam bir zemin üzerinde inşa edebiliriz” dedi.

'BİZİM ORTAK AKILLARA İHTİYACIMIZ VAR'

İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Atilla Arkan, “Bizim ortak akıllara ihtiyacımız var. Birbirleriyle ekip halinde çalışabilen, birbirine saygı duyan gençler ve ekipler yetiştirmeliyiz. Farklılıklarla beraber geleceği inşa edebilmeliyiz. Sosyal bilimler bu misyon ve vizyona sahip olmaktadır. Sosyoloji, psikoloji, tarih, ekonomi, İslami ilimler gibi alanlardan gelen bilgi birikiminin ortak akılda bir araya gelmesi gerekmektedir. Risklerimizi görebilir ve geleceğimizi inşa edebilmeliyiz. Aksi takdirde, 'Tarih tekerrürden ibarettir' sözünü sürekli yaşamak zorunda kalırız” şeklinde belirtti.

reklam

YORUM YAP