

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından 'Depozitosu Olan Ambalajlar' (DOA) iade makinesi kurulumu süreci başladı. Sosyal medya hesabında bir paylaşımda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “DOA, 7 bölgemize yayılıyor. Depozito iade makinelerimizin kurulumuna; Sakarya'nın ardından; Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya'da da başladık. Depozito Yönetim Sistemi ile artık atıklar doğaya değil DOA'ya gidecek.” ifadelerini kullandı.
Bakanlıktan alınan bilgilere göre, 'Sıfır Atık' projesi kapsamında Türkiye genelinde çevre kirliliğinin azaltılması ve geri dönüşümün teşvik edilmesi amacıyla hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi (DYS) başarıyla ilerliyor. 2022 yılında pilot bir ilçe olarak Kızılcahamam'da başlatılan sistem, 2024 Aralık itibarıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Türkiye Çevre Ajansı merkez binalarında uygulanacak ve 2025 Şubat'tan itibaren de Sakarya'da faaliyete geçirilecek.
520 MİLYON EURO KAZANÇ
DYS'nin Türkiye genelinde uygulamaya alınmasıyla birlikte çevre kirliliğinin önlenmesi, denizlerdeki plastik atık miktarının azaltılması ve yıllık 25 milyar atık şişenin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Kayıt dışı üretimin önüne geçilmesi ile sistemin getireceği yıllık yaklaşık 520 milyon euro kazanç sağlanması bekleniyor. Ayrıca, atık toplama ve depolama maliyetlerinin azalması, düzenli depo sahalarının ekonomik ömrünün uzaması, enerji tasarrufu ve sera gazı emisyonlarının azaltılması da amaçlanan diğer hedefler arasında yer alıyor.