

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın girişimleri doğrultusunda, Dünya Bankası Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) aracılığıyla deprem bölgesindeki işletmelere 500 milyon dolarlık yeni bir finansman paketi imzaladı.
İMZALAR ATILDI
Bakanlık, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından, etkilenen bölgelere yurt dışından finansman sağlama çalışmalarını sürdürüyor.
Buna göre, depremden zarar gören bölgelerin ekonomik yeniden yapılanmasını desteklemek ve istihdamı artırmak amacıyla tasarlanan Dünya Bankası’nın onayladığı Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi kapsamında TKYB’ye finansman sağlama anlaşmaları 23 Mayıs’ta imzalandı.
YENİ İSTİHDAM OLANAKLARI OLUŞTURULACAK
500 milyon dolarlık finansman, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’nın yanı sıra Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde, Sivas ve Tunceli’yi kapsayan 7 komşu ildeki işletmelere yönlendirilerek kullanılacak.
Bu projeyle, bölgedeki firmaların yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılayarak mevcut istihdamı koruma ve yeni istihdam olanakları yaratma hedefleniyor.
SÜRÜDÜRÜLEBİLİR HEDEFLERE KATKI SAĞLIYOR
Tamamlanan bu projeyle, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgeler için uluslararası kuruluşlardan sağlanan toplam finansman miktarı 6,4 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın yaklaşık 2,4 milyar dolarlık kısmı, reel sektör ve ihracatçıları desteklemek için kullanılacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programı çerçevesinde istihdamı artıran, katma değerli üretimi teşvik eden ve uygun koşullu finansmana erişimi yükselten politikalara öncelik verdiklerini belirtti. Şimşek, “Bu anlamda, uluslararası kuruluşlarla yürütülen güçlü işbirlikleri sayesinde sağlanan kaynakların reel sektöre etkin bir şekilde yönlendirildiğinin ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimize katkıda bulunduğunun altını çizmek isterim.” ifadelerini kullandı.