reklam
reklam
DOLAR40,5625% 0.01
EURO47,3398% -0.78
STERLIN54,4639% -0.21
FRANG50,6398% -0.74
ALTIN4.353,14% 0,02
BITCOIN118.920,480.68
reklam

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden Orman Yangınları Üzerine Bilgilendirme

Yayınlanma Tarihi : Google News
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden Orman Yangınları Üzerine Bilgilendirme
reklam

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklama şu şekildedir:

26 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye'nin dört bir yanında eş zamanlı olarak tam 84 farklı orman yangını meydana geldi. Sıcak hava dalgası, düşük nem oranı ve kuvvetli rüzgârın etkisiyle birçok ilde başlayan yangınlara, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde hızlı ve etkili biri müdahale gerçekleştirildi.

Yangınların büyük bir kısmı yoğun çalışmalar sonucunda aynı gün içinde kontrol altına alınırken, bazı bölgelerde soğutma faaliyetleri başlamıştır. Bu süreçte devletin kurumsal organizasyon becerisi ve teknik altyapısı, sahada etkili bir şekilde uygulanmıştır.

KAMU KURUMLARI TAM KOORDİNASYON İÇİNDE GÖREVDEYDİ

Yangınlara müdahalede Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yanı sıra İçişleri, Milli Savunma, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkları’na bağlı birçok kurum devredeydi. Orman Genel Müdürlüğü, AFAD, Jandarma, Emniyet, 112 Acil Sağlık ve ilgili yerel yönetim ekipleri tüm unsurlarıyla tam koordinasyon halinde yangın alanlarına yönlendirildi.

Vatandaşların güvenliği için gerekli tahliyeler, sağlık müdahaleleri, ulaşım yollarının açılması ve lojistik destek faaliyetleri, kamu kurumlarının iş birliği ile eş zamanlı olarak yürütülmüştür.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN LİDERLİĞİNDE GÜÇLÜ MÜDAHALE ALTYAPISI

Türkiye’nin yangınla mücadele kapasitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yapılan yatırımlar ile daha da güçlendirilmiştir. Yangınlara hızlı müdahale eden sistemler, hava filosunun genişletilmesi, insansız hava araçlarının sahada kullanılması ve yapay zeka destekli tespit sistemlerinin devreye alınması gibi pek çok reform gerçekleştirilmiştir. Bu yatırımlar, 26 Temmuz’daki çoklu yangınlarda etkin bir müdahale sağlanmasına olanak tanımıştır.

SAYILARLA TÜRKİYE’NİN YANGINLA MÜCADELE GÜCÜ

Türkiye'nin mevcut yangınla mücadele kapasitesi dikkat çekici boyutlardadır:
• 25 bin uzman personel, 132 bin gönüllü,
• 132 hava aracı (27 uçak + 105 helikopter),
• 438 ton su atma kapasitesi,
• 14 İHA ile Avrupa’da 1., dünyada 2. sırada,
• 776 gözetleme kulesi (184’ü yapay zeka destekli),
• 5.359 kara aracı (1.786 arazöz, 831 iş makinesi, 2.742 ilk müdahale aracı),
• 4.796 yangın göleti ve su havuzu (son 23 yılda inşa edilmiştir).
Yapay zeka destekli kule sistemleri sayesinde yangın tespit süresi ortalama 2 dakikaya kadar düşürülmüştür.

YUNANİSTAN-FRANSA ÖRNEĞİ: KOŞULLAR TÜM AKDENİZ ÜLKELERİNDE ZOR

Yangınların kontrol altına alınmasında çevresel faktörlerin belirleyici bir rolü bulunmaktadır. İklim değişikliği ile birlikte artan sıcaklıklar, azalan nem oranları ve rüzgâr hızlarının yükselmesi, yangınların hem yayılma hızını hem de müdahale zorluklarını artırmaktadır.

Özellikle son günlerde Yunanistan ve Fransa’da yaşanan büyük orman yangınları, yangınların kontrol altına alınmasında zorlukların yaşandığını ortaya koymuştur; yangınla mücadelede teknik kapasitenin yanı sıra doğa koşullarının da belirleyici bir faktör olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır.

TÜRKİYE YANGINLA MÜCADELEDE KARARLI, SAHADA VE HAZIR

Tarım ve Orman Bakanlığı, zorlu coğrafi koşullara ve aynı anda birden fazla noktada çıkan yangınlara rağmen, devlet ve millet iş birliğiyle kararlı bir mücadele sergilemeye devam etmektedir. Özellikle gönüllü vatandaşların desteği, müdahale gücünü daha da güçlendirmektedir. Devletin tüm kurumları yangın sezonu süresince sürekli olarak teyakkuz halindedir ve her yangına hızla ve planlı bir şekilde müdahale edilmektedir.

reklam

YORUM YAP