

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya’daki NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde TRT Haber’e mülakat verdi.
Bu toplantının önemine değinen Fidan, Türkiye’nin ev sahipliğinin görüşmeleri daha kritik kıldığını ifade etti. Toplantıda, Haziran ayında Hollanda’nın Lahey kentinde gerçekleştirilecek NATO Liderler Zirvesi’nin hazırlıkları ele alınacak.
Fidan, NATO’nun gündeminde yer alan ana başlıklardan birinin ABD’nin uzun zamandır ihtiraz ettiği “külfet paylaşımı” konusundaki oranların belirlenmesi olduğunu belirtti. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın bu konuyu her iki başkanlık döneminde vurguladığını dile getirdi.
Fidan, Avrupa güvenlik mimarisinin de bu durumdan ciddi etkilendiğini ifade ederek, Avrupa Birliği ve NATO’nun geliştirdiği inisiyatiflerde yeni parametrelerin belirlendiğini aktardı.
Gündemdeki önemli konular arasında savunma harcamaları limitleri, müttefikler arası savunma işbirliği yaptırımlarının kaldırılması ve ihtilaflı alanların çözülmesi gibi başlıklar da yer alıyor.
“Gazze’deki Savaş ve Soykırım da Masada Olacak”
Fidan, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi konusunun da gündemde olduğunu belirtti. “Türkiye olarak Gazze’deki savaş ve soykırım gibi bölgesel konuları da gayriresmi bir şekilde masada tartışacağız.” dedi.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile gerçekleştirdiği görüşmenin içeriğine değinen Fidan, Rutte’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiğini ve görüşmede NATO-Türkiye ilişkilerinin stratejik çerçevesinin bir kez daha ortaya koyulduğunu ifade etti.
Fidan, “NATO’nun ortak konularını ve Türkiye’nin hassas olduğu noktalarını görüştük. NATO Genel Sekreteri’nin müdahale etmesi gereken konuları detaylıca ele alma şansımız oldu.” şeklinde konuştu.
“İstanbul’da Yapılacak Rusya-Ukrayna Müzakereleri İçin Yoğun Diplomasi Trafiği Var”
Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak barış müzakereleri hakkında da bilgi veren Fidan, yoğun bir diplomasi trafiğinin mevcut olduğunu söyledi.
“Yarın İstanbul’da yapılması planlanan görüşmeler var. Taraflar arasında ilginç bir etkileşim söz konusu.” şeklinde ifadeler kullandı.
Fidan, Türkiye’nin, bölgedeki çatışmaların sona ermesi için çabalarını sürdüreceğini ve daimi bir barış ortamının gerekliliğini vurguladı.
“Geldiğimiz Nokta İtibarıyla Biraz Daha Umutluyum”
Fidan, müzakerelere ilişkin olarak umutlu olduğunu belirterek, “İki tarafın güven tesis etmesi önemli. Türkiye, bu süreçte güvenilir bir aktör olma konumundadır.” dedi.
Trump’ın Suriye’ye Yönelik Yaptırımları Kaldırma Açıklaması
Donald Trump’ın Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma açıklamasına ilişkin sorulara yanıt veren Fidan, Türkiye’nin Suriye özelinde somut bir vizyon oluşturduğunu belirtti.
Fidan, “Suriye meselesinin çözülmesi için bölgedeki bütün paydaşların devrede olması ve uluslararası toplumun olumlu katkıda bulunması elzem.” dedi.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile diplomatik temasların yoğun bir şekilde sürdüğüne de değinen Fidan, Türkiye’nin bu süreçteki rolünün önemini vurguladı.
Fidan, Türkiye-ABD-Suudi Arabistan-Suriye dörtlü toplantısının olumlu geçtiğini kaydederek, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ve Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile yarın bir araya geleceklerini belirtti.
Fidan, yaptırımların kaldırılmasının ardından Suriye’ye yatırımların artmasını umduğunu da sözlerine ekledi.