

Küresel sermaye piyasalarının önemli aktörlerini bir araya getiren bu organizasyon, sektörün geleceğini etkileyen stratejik konuların ele alındığı ve iş birliklerinin sağlandığı prestijli bir platform olarak dikkat çekmektedir.
Her yıl 90'dan fazla ülkeden yaklaşık 250 üst düzey temsilcinin katılımıyla düzenlenen program, bu yıl da sermaye piyasalarının gelişimi ve sektör sorunlarına yönelik çözümlerin tartışılacağı önemli bir buluşma noktası olacaktır. Dünya borsaları ve takas kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşecek etkinlikte, küresel gelişmeler ve sektörün ana gündem maddeleri değerlendirilecektir.
Borsa İstanbul, 1992 yılından bu yana WFE'nin (Dünya Borsalar Federasyonu) aktif bir üyesi olarak, sektör önceliklerini global düzeyde takip etmekte ve sektörün gelişimine önemli katkılarda bulunmaktadır. İstanbul Finans Merkezi'nin dünya borsa liderlerine tanıtımına da katkı sağlaması beklenen etkinlikler, WFE Genel Kurul ve Yıllık Toplantısı'nın yanı sıra WFE Çalışma Komitesi Toplantısı ve WFE Yönetim Kurulu Toplantıları ile Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir.
Borsa İstanbul, son yıllarda uluslararası alandaki başarıları ve küresel sermaye piyasalarındaki etkin rolü ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Borsa İstanbul, WFE'nin 2021 ve 2024 yıllarında yapılan Genel Kurullarında, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesini temsil ederek, üyelerin büyük çoğunluğunun desteğini alarak, iki dönem üç yıllığına WFE Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. Bu başarı, Borsa İstanbul'un artan uluslararası prestijinin ve rolünün bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.
Borsa İstanbul'un Uluslararası Faaliyetleri
Borsa İstanbul'un uluslararası faaliyetleri arasında borsa altyapısı ve teknolojisinin geliştirilmesi, yabancı borsalara ihracı, sektörde karşılıklı yarar gözeten ilişkilerin kurulması ve somut iş birliği projelerine dönüştürülmesi, yabancı borsalara eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi, Türkiye sermaye piyasalarının uluslararası paydaşlara tanıtılması ve sorunların çözülmesi yer almaktadır. Bu faaliyetleriyle bölgesine bilgi ve teknoloji aktaran önemli bir merkez konumuna gelen Borsa İstanbul, bölgesel ve küresel düzeyde ülkemize ve sektöre önemli katkılar sunmaktadır.
Teknoloji Alanında Uluslararası İş Birlikleri
Borsa İstanbul, borsa altyapısı ve teknolojisinin geliştirilmesi konusunda önemli adımlar atmakta ve Nasdaq altyapısına sahip çeşitli yurt dışı borsalara teknoloji desteği sağlamaktadır. Bu çerçevede; İşlem Öncesi Risk Yönetimi (PTRM) uygulama arayüzünün geliştirilmesi, Endeks Yönetim Sisteminin oluşturulması ve Borsa İstanbul tarafından Nasdaq müşterilerine veri denetimi hizmeti sunulması gibi hizmetler yer almaktadır.
Abu Dabi Borsası ile yapılan teknoloji satış anlaşması kapsamında, sistem yenileme sürecinde test, veri transferi, entegrasyon, emir iletim ve işlem erişimi konularında kapsamlı yazılım desteği, eğitim ve bilgi aktarımı sağlanmıştır. Ayrıca, Borsa İstanbul'da ağırlanan ekiplerin gözetim sistemleri eğitimi ve test desteği de verilmiştir. Yabancı borsalara teknoloji ihracı konusunda iş birlikleri genişletilirken, gelişen borsalara yönelik teklifler sunulması da bölgesel ve küresel ölçekte artan faaliyetler arasında bulunmaktadır.
Yabancı Yatırımcılara Yönelik İş Birlikleri
Borsa İstanbul, yabancı yatırımcılar başta olmak üzere Türkiye sermaye piyasalarını uluslararası paydaşlara tanıtmak amacıyla Toronto, New York, Şikago, Londra, Singapur ve Kuala Lumpur gibi önemli finans merkezlerinde yatırımcı buluşmaları düzenlemektedir. Bu toplantılarda yatırımcılar ve sektör profesyonelleriyle kapsamlı görüşmeler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, ülkemizde düzenlenen yatırımcı etkinliklerinde de aktif rol alarak, Türkiye sermaye piyasalarının tanıtımı ve paydaşların sorunlarına çözümler sağlanmaktadır. Yabancı borsalar ile karşılıklı yarar gözeten ilişkiler geliştirirken, bu ilişkiler somut iş birliği projelerine dönüşmektedir. Bu çerçevede, Abu Dabi ile yapılan iş birliği çalışmaları sonucunda, Borsamızda işlem gören pay senetlerine yatırım yapmak üzere kurulan Türkiye Şeria Borsa Yatırım Fonu Abu Dabi Borsası'nda işlem görmektedir. Ayrıca, İslami finans araçlarına yönelik iş birlikleri sürdürülürken; altın, kira sertifikası ve katılım finans ürünlerine yönelik çeşitli çalışmalar da devam etmektedir.
Uluslararası Kuruluşlarla İş Birlikleri
Borsa İstanbul, Dünya Borsalar Federasyonu’nun yönetim toplantılarına ve çalışma grubu faaliyetlerine aktif olarak katılım sağlamakta ve sektörün global gündemini takip ederek deneyimlerini paylaşmaktadır. Ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Borsalar Forumunun sekretarya görevini yürütmektedir. Her yıl İİT borsalarını bir araya getirerek dijitalleşme, yapay zekâ ve sürdürülebilirlik gibi konularda bilgi alışverişine imkan sağlamaktadır. Borsa İstanbul koordinasyonunda İslam İşbirliği Teşkilatı Borsalar Forumu kapsamında İSEDAK 50 Shariah Endeksi Fonu kurularak işleme alınmıştır. Bu fon; Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, BAE, Malezya ve Endonezya'dan şirketleri kapsamaktadır. Ayrıca, Forum kapsamında başlatılan İİT Altın Borsası projesiyle blok zincir altyapısı kullanılarak üye ülkeler arasında altın transferi ve altına dayalı ticaretin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Borsa İstanbul, Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) ve Dünya Elmas Borsaları Federasyonu (WFDB) gibi çok taraflı platform üyelikleri aracılığıyla bu sektörlerdeki gelişmeleri de takip etmektedir.
Uluslararası Eğitim Faaliyetleri
Borsa İstanbul, yabancı borsalara yönelik uluslararası eğitim ve danışmanlık programları sunarak, türev piyasası, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve kitle fonlaması gibi konularda eğitim hizmetleri vermiştir. Ayrıca, Dünya Altın Konseyi (WGC) ile iş birliği çerçevesinde Endonezya ve Mısır'daki sektör paydaşlarına altın bankacılığı ve piyasası ile ilgili eğitimler düzenlemiştir. Bunun yanında, birçok Afrika ve Orta Doğu ülkesinde altın piyasasıyla ilgili toplantı ve konferanslar aracılığıyla bilgi aktarımı yapılmıştır. Dünya Bankası Grubu'nun bir parçası olan International Finance Corporation (IFC) iş birliğiyle dünyanın çeşitli ülkelerinden üst düzey finans yöneticilerine Yeşil Tahvil eğitimi düzenlenmiştir. Moğolistan Borsası'nın yeni kuracağı Türev Piyasası'na yönelik kapasite geliştirme programı da gerçekleştirilmiştir. Borsa İstanbul, bölgesel ve küresel düzeyde uluslararası eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini artırmaya devam etmeyi planlamaktadır.
Borsa İstanbul, Dünya Borsalar Federasyonu'nun Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesini temsil eden yönetim kurulu üyesi olarak, borsalar arasındaki ilişkileri güçlendirme, sektörün geleceğini şekillendirme ve ortak fırsatları değerlendirme hedefiyle her alanda çalışmalarına devam etmeyi amaçlamaktadır.
Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde düzenlenecek WFE Genel Kurulu ve Yıllık Konferansı, Türkiye'nin global finans merkezi olma yolundaki stratejik vizyonunu desteklerken, ülkemizin uluslararası alandaki finansal itibarını pekiştirme şansı sunmaktadır.
“Yasal Uyarı: Bu İçerikten Turkuvaz Medya Sorumlu Değildir.”