

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyine yönelik kararlı operasyonlarının ardından güçsüz hale gelen PKK’nın nihayet kendisini feshetmesi, Doğu ve Güneydoğu’da yalnızca tarım, ticaret ve turizmi canlandırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgeyi Tarihi İpek Yolu’nun merkezi yapacak. Yıllardır Türkiye-Irak sınır hattında lojistik ve güvenlik sıkıntıları yaratan PKK tehdidinin sona ermesiyle birlikte, bölgedeki dengelerin değişmesi bekleniyor. Yeni süreçte önemi daha da artacak olan Habur’un ardından stratejik bir konumda yer alan Ovaköy Sınır Kapısı’ndaki çalışmaların da ivme kazanması öngörülüyor. Basra Körfezi’nden Avrupa’ya uzanacak Kalkınma Yolu’nun merkezinde konumlanan Ovaköy Sınır Kapısı ile 100 milyar dolarlık bir ticaret yolunun hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu durum, bölgenin cazibesini artıracak.
GÜVENLİK ENGELİ AŞILDI
Türkiye ve Irak, doğrudan ticareti geliştirmek maksadıyla ikinci bir sınır kapısı konusunda uzun süredir işbirliği yapıyor. Ankara, bu yeni kapının karşılıklı ticari ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacağını vurguluyor. Basra Körfezi’nden Avrupa’ya uzanacak Kalkınma Yolu’nun merkezinde bulunan Ovaköy, projenin kritik bir geçiş noktası olarak öne çıkıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki Habur Sınır Kapısı’na alternatif olarak planlanan Ovaköy Sınır Kapısı, Türkiye’nin bölgedeki lojistik etkisini artıracak. Bu kapının açılmasıyla Türkiye’nin bölgesel ticaret üzerindeki rolü güçlenecek. Yeni sınır kapısı, İpek Yolu için bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.
BASRA’DAN AVRUPA’YA YENİ TİCARET DAMARI
Ovaköy, Basra Körfezi’nden Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşan en kısa ve güvenli güzergah olarak dikkat çekiyor. Kalkınma Yolu projesinin yıllık 1.7 trilyon dolarlık Körfez-Avrupa ticaretine en cazip rotayı oluşturması bekleniyor. Ovaköy hattının taşıma süresini 7 güne düşürmesi ve maliyetleri yüzde 30 oranında azaltması öngörülüyor. Ekonomi uzmanları, bu güzergah tam kapasiteye ulaştığında yıllık taşımacılık hacminin 150 milyon tona kadar çıkabileceği değerlendirmesinde bulunuyor. Eğer bu koridor tam anlamıyla işlev kazanırsa, Türkiye’nin bölgesel ticaret merkezi olarak konumunu global lojistik aktör konumuna yükseltmesi kaçınılmaz olacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na göre, proje tamamlandığında Türkiye’nin lojistik geliri yıllık 10 milyar dolar artış gösterebilir.
HAREKETE GEÇTİLER
Ovaköy hattının yalnızca devletlerin değil, özel sektörün de dikkatini çektiğini belirten Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, “Yıllardır güvenlik sorunları yüzünden ertelenen potansiyel şimdi gerçeğe dönüşüyor. Ovaköy hattı sayesinde Şırnak ve çevresinde lojistik üsler, antrepolar ve servis alanlarıyla birlikte en az 20 bin kişilik istihdam bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Bölge iş dünyasında yatırım iştahını artıran isimlerden Gaziantep merkezli taşımacılık firması sahibi Hüseyin İpek ise, “Şu anda Habur üzerindeki geçişlerde hem yoğunluk hem de siyasi riskler taşıyoruz. Ovaköy üzerinden geçecek hatla birlikte zaman ve maliyet avantajı sağlayacağız. Biz şimdiden depo yatırımı için arsa arıyoruz” şeklinde konuştu.