

Çanakkale Kara Savaşları sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazısıyla kaleme aldığı emirde, “Karşımızdaki düşman komutanı, telsiz ile ‘Buraya yardım gemileri gönderiniz’ şeklinde bir talepte bulunmuştur. Müstahkem mevkiden elde edilen telsiz mesajı bu durumu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, düşman karşısında bir alay, yani dört tabur asker bulunmaktadır. Düşmanın takviye birliklerine fırsat vermeden taarruz harekâtına devam ediniz ve düşmanı mevcut mevzilerinden çıkartınız. Bunun için daha önceki emrimde belirttiğim gibi, 125. Alay’ın bir taburunu 27. Alay’a gönderecek ve kalan kuvvet ile 14. Alay’ın yedek birliğini oluşturacaktır. Hem 14. hem de 27. Alay ile sol kanadımızdaki diğer birlikler, hemen alayın gerideki yedek güçlerini de yanlarına alarak düşmana ani ve kesin bir darbe indirmek üzere ilerlemeye geçiniz. 15. Alay, cephe hattının gerisine çekilmiştir. 13. Alay da harekete hazırdır. Tüm topçu birlikleri, piyademizin ileri harekâtını destekleyerek onları koruyacaktır” ifadeleri yer almaktadır.
DİJİTAL ORTAMDA
Çanakkale Kara Savaşları’nın başlangıcının 110. yılı dolayısıyla konuşan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, belgeyi şu şekilde değerlendirdi:
“Yapılan son çalışmalarda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’de vermiş olduğu emirlerle ne denli büyük işler yapıldığını, düşmana nasıl karşı durulduğunu ve herkesin görevlerini ne denli iyi icra ettiğini, Türk askerinin ne kadar uyanık, akıllı ve fedakâr olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu telgrafta verilen bilgilere dayanarak tahkimatlar oluşturulmuş ve gerekli tedbirler alınmıştır. Bu durum, Türk askerinin her alanda başarısını bir kez daha kanıtlamaktadır. Tüm emirleri arşivden alarak bir çalışma gerçekleştirdik. Bu emirleri kitaplaştırdık ve dijital ortama aktardık. Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığımızın web sayfasına girenler, bu emirleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve diğer komutanların Çanakkale’yi geçilmez kılan, Çanakkale Zaferi’ni getiren o emirleri görme fırsatına sahip olabilecek.”