

TBMM'de kabul edilen yasayla birlikte Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklerle, kambiyo, banknot, hisse senedi, tahvil alım satımı, kıymetli madenler ve kıymetli taşların yanı sıra bunlarla ilgili her türlü eşya ve değerin alım satımı, madenlerin rafinajı gibi işlemlerin düzenlenmesi için Cumhurbaşkanı yetkili kılındı.
İzinsiz olarak eşya ve değerlerin yurtdışına çıkarılması veya yurda sokulması durumunda, eğer bu durum kaçakçılık olarak değerlendirilmezse, ilgili kişi, değerlerin rayiç bedelinin yarısı ile iki katı arasında bir idari para cezası ile karşılaşacak. Teşebbüs aşamasında kalan durumlarda ceza yarı oranında indirilecek.
Faaliyet izni veya yetki belgesi gerektiren konularda gerekli izinler alınmadan hareket edenler 50 bin liradan 250 bin liraya kadar idari para cezasına çarptırılacak ve faaliyetleri bir ay süreyle durdurulacak. Eğer bu durum, idari yaptırım kararının kesinleşmesini izleyen beş yıl içinde tekrar ederse, ceza üst sınırdan uygulanacak. Yetkisiz faaliyet gösteren iş yerlerinin tüm faaliyetleri sürekli olarak durdurulacak.
Belirlenen idari para cezalarına, kabahat tarihi ile tahsil tarihleri arasında gecikme faizi uygulanarak, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre tespit edilen oran üzerinden tahsil edilecektir. Aynı kabahatın 5 yıl içinde tekrarı durumunda ceza iki katı olacak şekilde uygulanacaktır.
FAALİYET İZİNLERİNE YÖNELİK ÜCRETLER
Yapılan düzenlemeye göre Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda, Hazine ve Maliye Bakanlığından izin gerektiren işlemler arasında, ticari döviz alım satımı ve kıymetli maden rafinajı gibi alanlar yer alacak. İzin alınmadan faaliyet sürdüren şirketlerin izinleri iptal edilebilecek.
Ticari döviz alım satımında bulunacak şirketler için belirlenen yeni ücret tarifeleri de yürürlüğe girdi. Belirtilen şirketlerin pay devri izinleri, ilgili tarifelere göre alınacak. Eğer pay devri, miras yolu veya mahkeme kararı ile gerçekleşiyorsa, bu durumda ücret alınmayacak.
Toplanan ücretler vergi dairelerine yatırılacak ve bu ücretler her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak. Cumhurbaşkanı, ücret tarifelerini iki katına kadar artırma veya yarısına kadar indirme yetkisine sahip olacak.
GİB TAŞRA TEŞKİLATI PERSONELİ İÇİN FAZLA MESAİ DÜZENLEMESİ
Yoklama fişlerinin elektronik ortamda düzenlenmesi ile ilgili yeni düzenlemelere göre, belirli durumlarda yerel yöneticilerin imzasına gerek kalmayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın taşra teşkilatındaki çalışanlar için iş yükü artacak ve fazla mesai ücretleri için belirlenen göstergenin rakamı 300'e çıkacak. Bu düzenleme, yasaların yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığı'nın milli savunma amaçlı alımları KDV'den muaf tutulacak. Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı vakıfların taşınmazlarının devri de KDV'den istisna olacak.
Bunların yanı sıra, Özel Tüketim Vergisi’nin ithalde hesaplanması ve bazı vergi muafiyetleri ile ilgili yeni düzenlemeler de yürürlüğe girecek. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'ndaki düzenlemelerle de bazı idari sorumluluklardan muafiyetler sağlanacak.