reklam
reklam
DOLAR38,6454% 0.05
EURO43,9891% 0.06
STERLIN51,6897% -0.04
FRANG46,9168% -0.14
ALTIN4.210,85% -1,28
BITCOIN97.023,513.234
reklam

Elveda Sırrı Süreyya

Yayınlanma Tarihi : Google News
Elveda Sırrı Süreyya
reklam

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 15 Nisan’da geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu hastaneye kaldırılmış ve ameliyata alınmıştı. 18 gündür yoğun bakımda tedavi gören Önder, dün yaşamını yitirdi. Önder’in vefatı, tedavi gördüğü hastane tarafından yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu: “Sayın Sırrı Süreyya Önder, yoğun bakım ünitemizdeki takip ve tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeniyle 03 Mayıs 2025 tarihinde saat 16.10’da hayatını kaybetmiştir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun.”

Sırrı Süreyya Önder

Sırrı Süreyya Önder’in kızı Ceren Önder Kandemir, babasının yoğun bakımda olduğu dönemde “Diren baba” demişti…

MECLİS’İN NÜKTEDAN YÜZÜYDÜ…

63 yaşında hayata veda eden Önder, ‘yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, gazeteci ve politikacı’ kimlikleriyle çok yönlü ve başarılı bir kariyer bırakmıştır. Adıyaman’da Türkmen bir ailenin çocuğu olarak büyüyen Önder, gençlik yıllarından itibaren sosyalizm mücadelesi vermiş, muhafazakâr kesimle de diyalog kurmayı başarmış bir kişilikti. Kültür dünyasının çok yönlü bir kalemi olarak tanınan Önder, 2013’ten itibaren Kürt sorununa dair müzakereci bir figür olmuştur.

‘NEFSİME AĞIR GELDİ’

Meclis yönetiminde sık sık gerginliklerin yaşandığı oturumlarda bile, “40 yıllık ilkelerime ters” diye disiplin cezası vermekten kaçındı. Son olarak yönettiği bir oturumda, “Kürsüye gelen bir arkadaşınız ‘Sen ne biçim Başkansın lan!’ dedi. Oturumdan çıkarmam gerekirdi, ama sözünü bile etmedim. Tutarlılık böyle olur. Nefsime ne kadar ağır geldiğini anlatamam” demişti. Diğer yandan “İçtüzüğü açmaya üşeniyorsunuz. Tembel çokmuş bu Meclis’te” sözleriyle eleştiride bulundu. Aynı oturumda, Asaf Halet Çelebi’nin “İbrahim” şiirinden dizeler de okudu: “Ben ki zamansız bahçeleri kucakladım / güzeller bende kaldı / İbrahim / gönlümü put sanıp da kıran kim.”

Sırrı Süreyya Önder

CENAZE TÖRENİ BUGÜN

Sırrı Süreyya Önder bugün İstanbul’da son yolculuğuna uğurlanacak. 11.00’de AKM’de Anma Etkinliği düzenlenecek. İkindi namazından sonra Levent Barbaros Camisi’nde cenaze namazı kılınacak ve ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek. Şişli’de bulunan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde taziyeler kabul edilecektir.

BARIŞ SÜRECİNİN KİLİT İSMİYDİ

Sırrı Süreyya Önder, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim 2024’te başlattığı diyalog sürecinde önemli bir rol oynamıştır. İkinci İmralı Heyeti ile beraber Ada ve Irak’ta temaslarda bulunmuştur. Bu süreçte, Bahçeli’nin, tarihi girişim öncesinde Sırrı Süreyya Önder ile iletişimde olduğu anlaşılmıştır. Meclis’te “Çözüm süreci sizi etkilemiş” diye muhalefet edenlere, nüktedan bir üslupla, “Bu tür ihtimallerde bize genellikle cezaevi yolu görünüyor” diye yanıt vermiştir.

DEM PARTİ’DEN AÇIKLAMA: MÜCADELESİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ

DEM Parti’den yapılan açıklamada, “İmralı Heyeti Üyemiz ve Meclis Başkanvekilimiz Sırrı Süreyya Önder’i kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Türkiye halklarına, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.” denilmiştir. Açıklamada ayrıca “Onun canı pahasına sürdürdüğü barış mücadelesini başarıya ulaştırmak, anısına bağlılığın gereğidir. Sırrı Süreyya Önder’in anısına ve barış mücadelesine layıkıyla sahip çıkacağız.” ifadesine yer verilmiştir. Önder’in vefatından sonra Meclis’te DEM Parti’ye düşen Başkanvekilliği görevine DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar’ın getirilmesi beklenmektedir.

İSTANBUL’DA KAMYON ŞOFÖRLÜĞÜ

Önder, 1962’de Adıyaman’da, kentteki birkaç sosyalist aileden birinin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Ziya ve Zeliha çiftinin 5 çocuğundan biri olarak 8 yaşında yetim kalmıştır. Küçük yaşlardan itibaren hem çalışıp hem okumuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisiyken, 12 Eylül 1980 darbesinde hapse girmiş, 7 yıl Mamak Cezaevi’nde kalmıştır. Ardından İstanbul’da kamyon şoförlüğü yaparak geçimini sağladı. Kamyon satın alarak girişimciliği denemiş, ancak başarılı olamamıştır. Kazakistan, Ukrayna ve Rusya’da inşaat işlerinde çalışmıştır.

SİYASİLERDEN MESAJLAR

VEFATINDAN ÜZÜNTÜ DUYDUM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: “Sırrı Süreyya Önder’in vefatından duyduğum üzüntüyü ifade etmek istiyorum. Sayın Önder’i ve Sayın Buldan’ı geçen ay Külliyemizde kabul etmiş, verimli bir görüşme yapmıştık. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine, sevenlerine ve DEM Parti camiasına başsağlığı diliyorum. Son dönemde büyük emek verdiği Terörsüz Türkiye menziline vasıl olacağımıza yürekten inanıyorum.”

AYNI BARIŞA KİLİTLENMİŞTİK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Hakikaten çok üzgünüm. Ayrı dünya görüşlerine sahip olsak bile aynı ülkenin barış ve huzur dolu geleceğine kilitlenmiştik. İnancım odur ki Terörsüz Türkiye’nin tezahürü merhum Sırrı Süreyya Önder’e manevi bir armağan, milli birlik ve kardeşliğimize ebedi bir hizmet olacaktır. Sırrı Bey kardeşime Cenabıallah’tan rahmetler niyaz ediyor, cennetiyle, cemaliyle ve merhametiyle mükafatlandırmasını diliyorum.”

HEPİMİZİN ONA BORCU VAR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: “Suçsuz yere hapislere atılsa da zulümler görse de ömrünü barış yolunda harcadığına şahidiz. Türkiye’nin birliği ve kardeşliği için verdiği mücadeleyi başarıya ulaştırmak, hepimizin ona borcudur.”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “İnsanımızın tüm sorunlarıyla ilgili, tüm hikâyelerini taşıyan değerli bir sanat ve siyaset adamıydı. Ömrünün son demlerini ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi için seferber etti.”

UZLAŞMACI BİR KİŞİLİKTİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: “Siyasi nezaketi, duruşu ve mütevazı kişiliğiyle herkesin saygısını kazanmış değerli bir insandı.”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “Terörsüz bir Türkiye idealine katkı sunma gayretiyle daima hatırlanacaktır.”

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın: “Anadolu’nun bağrından çıkmış yüce gönüllü, akil bir kişi, bir dost ve güzel bir insanı kaybettik.”

reklam

YORUM YAP