

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan iki kaynak, analistlerin yaklaşık 5.6 milyar dolar değerinde olabileceğini tahmin ettikleri sözleşmenin en fazla 40 jet için olacağını, ancak kesin sayı ve uçak konfigürasyonunun hâlâ müzakere edildiğini bildirdi. Eurofighter, Avrupa’nın en büyük üç savunma şirketi olan BAE Systems, Airbus ve Leonardo tarafından ortaklaşa üretiliyor. Fransa, İngiltere, İtalya ve Almanya'nın ortaklığı ile geliştirilen bu savaş uçakları, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almasının ardından, Amerikan F-35 projesinden çıkarılmasının ardından gündeme geldi.
Almanya Onay Verdi
Görüşmeler, Almanya’nın ihracat lisansını onaylamaktaki isteksizliği nedeniyle ilerlemiyordu. Ancak Almanya’da iktidara gelen Friedrich Merz hükümeti sonunda Eurofighter satışı için onayı verdi. Şansölye Friedrich Merz, geçtiğimiz hafta Londra’daki basın toplantısında müzakerecilerin ihracat lisansını mümkün kılacak bir karara yaklaştıklarını belirtti.
Açıklama Gelebilir
Kaynaklar, WSJ’ye yaptıkları açıklamalarda Türk ve Birleşik Krallık hükümetleri arasındaki görüşmelerin ilerlediğini ve İstanbul’daki Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda bir sözleşmenin temelini oluşturacak prensip anlaşmasının duyurulabileceğini aktardı. İngiltere Savunma Bakanlığı’nın bu yıl sonuna kadar Türkiye ile bir inceleme ve test planı için anlaşma imzalamayı hedefliyor. İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüsü, İngiltere’nin Typhoon’un diğer ülkelere ihracat kampanyalarına öncülük ettiğini belirtirken, Eurofighter konsorsiyumu ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama henüz gelmedi.
Kapasite Artırılacak
Eurofighter, yılda 14 jet üretme kapasitesine sahip ve bu kapasiteyi 20'ye çıkarmayı hedefliyor. Türkiye ile olası bir anlaşmanın, Eurofighter konsorsiyumunun Katar ve Avusturya gibi diğer ülkelerle yürüttüğü görüşmeleri hızlandırabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, Türkiye’nin sipariş vermesi durumunda yıllık üretim kapasitesinin 30'a çıkarılması gerekebileceği vurgulandı.
İsrail'i Karıştırdı
Türkiye’nin Eurofighter alma olasılığı, İsrail’de gündemi hareketlendirmiş durumda. Eski İsrail Başbakanı ve Yesh Atid Partisi Başkanı Yair Lapid, Netanyahu hükümetine eleştirilerde bulunarak, “Eğer İsrail’in işleyen bir Dışişleri Bakanlığı veya normal bir hükümeti olsaydı, Almanya ve İngiltere’nin Türkiye’ye Eurofighter Typhoon 4.5 uçağı satması için anlaşma yapmasını çoktan engellemiş olurdu” dedi. Türkiye’nin Ortadoğu'nun en büyük ve en güçlü donanmasına sahip olduğunu belirten Lapid, bunun, İsrail ile hava sahası dengesini sağlama çabaları açısından tehlikeli bir durum olduğunu ifade etti. İsrail’in Maariv gazetesi de Türkiye’nin Eurofighter’lar için “büyük bir anlaşmaya çok yakın” olduğunu yazdı ve Yunanistan ile İsrail’in Türk Hava Kuvvetleri’nin güçlenmesinden endişe duyduğunu aktardı.